Les alt for bare 10 kr!

De tilhører ‘Born Free’-
generasjonen, men har 
ingen trygge steder å gå

Sør-Afrika: Det er et av verdens farligste steder å være kvinne, men nå gjør sørafrikanske kvinner opprør mot volden.

Publisert 18. november 2019

– Da jeg var tre eller fire ble jeg voldtatt av et familiemedlem. Mamma var på sykehus, da hun kom hjem fortalte jeg henne det. Hun forsøkte å beskytte meg, men så døde hun. Bestemor tok så vare på meg, men da jeg var fjorten ble jeg voldtatt igjen. Han var onkelen min. Like etter døde bestemor. Så jeg stakk av med kjæresten min, han som er far til datteren min. Etter at hun ble født, har han mishandlet meg mange ganger.

Nosipho er 23 år og bor for tiden­ på et krisesenter i en forstad til Johannesburg. Nabolaget, med luftige hager og duftende trær i blomst, var tidligere forbeholdt landets hvite minoritet, kilt inn mellom noen av landets mest myteomspunne townships, Soweto, Tembisa og Alexandria.

De er Nosiphos verden, men selv er hun «born-free» – født fri i årene etter at Nelson Mandela ble landets første demokratisk valgte president. Ungjenta ser derimot ut til å ha vært gjennom en krig. Kroppen er full av arr, operasjonssår etter å ha fått rettet på en brukket albue, knivstikk i låret og et dypt kutt i hodebunnen. Alle spor etter volden hun har blitt utsatt for, fra barnefaren, som hun kaller ham. Denne siste­ skaden, kuttet i ­hodet, sendte Nosipho tre måneder i koma. Da ringte en sosialarbeider krisesenteret og ordnet plass.

– Jeg turte ikke å gå til politiet. Første gang jeg forsøkte det, tok politimannen meg med i en bil, og så voldtok han meg også. Men da jeg havnet på sykehuset igjen, sa de at jeg måtte komme meg vekk, og de hjalp meg med å få ilagt besøksforbud og flyttet meg hit. Men jeg må snart dra herfra, og familien hans har datteren min, så jeg må tilbake.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også