Les alt for bare 10 kr!

Da Sverre Knudsen ble reddet fra alkoholen, var han redd for å bli avhengig av Jesus

Sverre Knudsen lurer på hvorfor ikke flere prøver å være mer som 
Jesus. For ham ble punken en frelsesopplevelse: et etterlengtet fellesskap av musikk og poesi, estetikk og praktisk politikk.

Publisert 17. november 2019

OK, la meg prøveabonnere på tro. Ikke noe flammende, bare en glo. Kun en pin på brystet, ikke noen klo. Fire uker undring, verdighet og ro.

Strofen er fra låten «Nåde» på Sverre Knudsens siste album Gud. Det er lenge siden første halvdel av 1970-tallet. Da spiller Sverre Knudsen i rockeband, han skriver tekster og dikt, og opplever et økende behov for å forandre verden. Men han føler seg ikke politisk hjemme verken hos SV eller AKP-ml.

Ikke liker han stilen deres heller: parkas og busse-
rull.

– Jeg skjønte at det aldri kom til å bli noen 
revolusjon i slike plagg, sier han.
I stedet blir han dradd mot anarkistene i Hjelms gate på Frogner i Oslo, og melder seg på en marxistisk studiesirkel. Men han ender opp med å kjøpe t-skjorta i stedet for læreboka.

Heller ikke Jesus, som hadde gjort et visst inntrykk da han gikk på vannet på flanellografen på søndagsskolen, tiltrekker ham lenger. Bildet var svekket av en dømmende Gud, som en frøken på barneskolen hadde skremt ham med da han endte i slosskamp i friminuttene.

Rocken og litteraturen blir kjernen i tilværelsen. Men politikken finner han ikke ut av, før han under sin årlige londontur i august 1976 oppdager gruppa Sex Pistols. Endelig noe som passer ham! Han 
kjøper seg straks ei svart skinnjakke. Og et halvt år senere eksploderer punken i London.

Sverre får ikke stablet noe punkeband på beina, 
og da han opplever punkbølgen som døende sommeren 1978, bestemmer han seg for å dra til Paris for å bli forfatter. Han drar videre til Monte Carlo, 
og etter et halvt års flakking rundt i Europa, 
ender han på Dikemark sykehus lenge før den første 
romanen er ferdig. Der blir han innlagt på psykiatrisk avdeling, med «en kropp som var okkupert, og et hode som ikke fikk luft».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også