Les alt for bare 10 kr!

Nekter å gi opp prestedrømmen

For to måneder siden holdt UD-diplomat Marita Sørheim-Rensvik på å ta en soknepreststilling. Men det er fortsatt noe som holder henne igjen.

Publisert 15. november 2019

Når UD-diplomat Marita Sørheim-Rensvik møter muslimske kvinner gjennom arbeidet sitt for kvinner, fred og sikkerhet, ønsker de henne gjerne Guds velsignelse – og hun svarer på samme vis. Det er 14 år siden hun forlot jobben som prest til fordel for Utenrikstjenesten, men hun klarer fortsatt ikke helt å gi slipp på kappe og krage.

– Jeg tenker aldri at jeg ikke er prest. Jeg skriver «prekener» hele tiden, for utenriksministeren og for andre, om enn med utgangspunkt i norsk politikk. Også i diplomatiet vil vi jo bevege mennesker. Eller som Luther sier, man skal alltid rekke ut en hånd som noen kan ta imot. På den måten er jeg prest uansett hvor jeg er, sier Sørheim-Rensvik.

Noen ganger får hun også bruk for erfaringen fra sjelesorgen. Som når dem hun møter på samlinger er blitt beskutt på veien eller akkurat har mistet sønnen sin i krigshandlinger.

– Det handler om de to nivåene jeg elsker å jobbe med. Det er det prinsipielt overordnede: sannheten om livet, om mennesket, om verden – og om Gud, vil man si i prestetjenesten. Det er det prinsipielle. Så har du livet slik det utfolder seg på bakken – enkeltmenneskers liv.

Sørheim-Rensvik fikler litt med ID-kortet rundt halsen før hun fortsetter:

– I teologien lever man i det skjæringspunktet. Mellom Guds evige sannhet og det lille mennesket som skal tolke sin livshistorie inn i den store skapelses– og frelseshistorien. I utenrikstjenesten har jeg en lignende tolkningsjobb; å bidra til at internasjonal lov og rett blir realitet i livene til de menneskene som lever midt i krig og konflikt. Det handler om å tolke de store tekstene og å møte enkeltmennesket der de er. 

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også