Les alt for bare 10 kr!

– Å være prest satte spikeren i kista for troa mi

Religionslærer Alexander Borch har knapt satt sin fot i kirka etter at han lot seg ordinere til prest.

Publisert 14. november 2019

16. juni 2008 blir Alexander Borch ordinert i Fredrikstad domkirke. 

Idet han setter seg i bilen på vei hjem fra ordinasjonen, får han endelig tid til å kjenne på den litt ugne magefølelsen han har gått med det siste året som prestevikar. Så er det som om det klarner for ham: «Prestetjenesten er ikke noe for meg». 

Det snakkes om en såkalt prestekrise i Den norske kirke. Akkurat nå står omtrent 100 prestestillinger ledige. I løpet av de neste åtte årene vil nærmere 400 av landets om lag 1200 prester pensjonere seg og prestemangelen melde seg ytterligere. Det er vanskelig å få nok søkere til stillingene. Bare i 2018 måtte 34 prestestillinger lyses ut på nytt, flere mer enn to ganger.

I Den norske kirkes årsrapport for 2018 står det at kirken kommer til å bli nødt til å rekruttere inn flere teologer som i dag har annet arbeid. Nær halvparten av landets yrkesaktive teologer jobber som noe annet enn prest, ifølge en kartlegging Utdanningsdirektoratet gjorde i 2014. Noe nyere tall er det ikke mulig å få tak i. Kirkens ledelse har per dags dato ikke oversikt over hvem disse menneskene er eller hvor mange de er.

– Å være prest var det som til slutt satte spikeren i kista for troa mi. Da brukte jeg det siste, lille jeg hadde. Etter det måtte jeg for første gang slå fast at jeg ikke var kristen lenger. Men veien dit var kompleks, forteller Borch.

Siden ordinasjonen har han knapt satt sin fot i en kirke igjen.

– Det føltes som jeg hadde dolket hele kirka i ryggen. Jeg har fryktelig dårlig samvittighet fortsatt. Det var jo ikke tanken før jeg ble ordinert, men jeg var ikke helt meg selv.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også