Les alt for bare 10 kr!

«Teater er Djevelens verk! Det vil føre død og fordømmelse over deg»

Først etter fire tiår mistet forstanderens fordømmelse grepet om livet hennes. Nå framfører skuespiller Wenche Strømdahl sitt livsdrama i Nidarosdomen

Publisert 13. november 2019

En dag for 40 år siden fant en pastor det påkrevet å skrive et brev til den 18 år gamle Wenche Strømdahl. Hun var tensingleder og skolelagsleder i bygda. Så søkte hun Teaterhøyskolen og fikk brevet: «Du er fanget i Djevelens listige garn, besudlet av det verdslige, nedrige liv. Teater er Djevelens verk! Det vil føre død og fordømmelse over deg. Tilslutt vil du ende i det ytterste mørke.»

– Jeg leser brevet mange ganger. Ser konvolutten med kirkens logo. Ser de fryktelige ordene, men forstår det likevel ikke. Forstander Lavoll? Jeg har jo stått sammen med ham i hans kirke, sunget, holdt andakter, - en mann jeg har sett opp til, ulastelig kledd i svart dress og slips; har han fordømt livet mitt til evig mørke, til helvete?

Så dårlig stilt?

Et langt teaterliv senere er Wenche Strømdahl klar med forestillingen Dømt til evig fortapelse om sin kamp med denne dommen. Sitatet overfor er hentet fra hennes teatertekst der frikirkepresten er gitt et fiktivt navn. Som riktig for å gjøre hans harde ord til skamme er forestillingen produsert i et nært samarbeid mellom Trøndelag Teater og Vår Frue menighet. De sju forestillingene framføres i Nidarosdomen med domkantor Petra Bjørkhaug ved orgelet.

For et tiår siden slang Strømdahl ut en setning i et intervju: «Du vet, jeg ble jo dømt til helvete!»­ Reaksjonen som kom, vekket tanken om å ta tak i det. Kanskje kunne det bli en bok.

– Samtidig døde moren min. Det gjorde at jeg måtte se på livet mitt. Hva kunne jeg hente styrke fra? Er jeg så besudlet? Står det så dårlig til? Jeg måtte granske hele oppveksten for å prøve å skjønne hvordan jeg er skrudd sammen, forteller Strømdahl.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også