Les alt for bare 10 kr!

Livet uten lyd: Hvis du ser Mette gå ustøtt på gata, så er hun ikke full

Balansen er noe av det første som svikter når lydsporet i livet blir borte. – Når lyden blir borte, blir alt skumlere, forteller Mette Gallis (71).

Publisert 17. november 2019

Hun var 55 år da det skjedde: En vanlig morgen hun skulle reise seg fra senga, klarte hun ikke å stå på beina. Balansen manglet.

Mette Gallis trodde hun hadde fått slag.
Hun satte seg ned. Merket seg at følelsen i hender og føtter fortsatt var intakt. Det var betryggende. Men noe var feil. Det var så stille. Det tok litt tid før hun skjønte at hørselen var forsvunnet.

Det ble en lang runde i helsevesenet. Hun ble utreddet for MS, borreliose, hjerneskade og alle tenkelige diagnoser. I prosessen ble hun innlagt i ti dager på psykiatrisk avdeling på sykehus før hun endelig ble innlagt på hørselsavdelingen.

– Jeg hadde en total angst. Når all lyd og det meste av balansen plutselig var borte, fløy panikken rett opp i hodet på meg. Livet mitt ble snudd på hodet. Jeg hadde mistet min sterkeste sans. Jeg kjente ikke meg selv igjen. Det gjorde meg veldig redd.

Usynlig skade

I løpet av noen måneder ble Mette Gallis helt døv. Men ved hjelp av høreapparat har hun fått noe lyd tilbake på det ene øret. Hun har også trent seg opp til å gå, forsere trapper og til og med kaste ball. Motorikken måtte øves opp på nytt.

De første tre årene trodde hun at hun skulle klare å jobbe igjen. Hun hadde vært sosiallærer og spesialpedagog. Å lytte var en viktig del av arbeidet.

– Jeg brukte hørselen aktivt hver dag. Ja, jeg hadde dyrket den auditive sansen. Jeg var opptatt av tonefall, ordvalg og hvordan ting ble sagt. Dette for å bedømme troverdigheten i utsagn jeg hørte.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også