Les alt for bare 10 kr!

Elizabeth Hoff har jobbet sju år i Syria: – Jeg tror ikke lenger at ­mennesket er godt på bunnen

Hun skulle lede Verdens helseorganisasjon (WHO) i tre måneder i Syria. Men Elizabeth Hoff ble værende i sju år.

Publisert 10. november 2019

Som ung utdannet Elizabeth Hoff seg til jordmor for å ­hjelpe ­mennesker inn i livet. ­Senere skulle den internasjonale helse­toppen bli reisende i død og ­elendighet. En avgjørende drivkraft – særlig når begivenhetene har vært dramatiske – har vært hennes grunnfestede k­ristne tro, og en pliktfølelse til å ta s­amfunnsansvar.

– Det er verdier jeg har med meg hjemmefra: Om å opptre som den barmhjertige samaritan, å gjøre mot andre som du vil de skal gjøre mot deg. Selv om jeg ikke vokste opp i et kristent hjem, var dette et humanitært ideal jeg fikk med meg; å gi noe tilbake når du selv er privilegert, sier Hoff.

Støtter palestinerne

Ålesund-kvinnens første utenlandsoppdrag var for Palestinakomiteen, som jordmor på Gaza-syke­huset i Kairo i 1987. 

Det vakte for­argelse blant kristenkonservative Israel-
venner i hjembyen. Senere ­jobbet hun for hjelpeorganisasjoner i Egypt, Zimbabwe, ­Afghanistan, Somalia, Rwanda og ­Armenia. Men den mest dramatiske karri
ere­svingen tok Hoff da hun dro til Syria 19. juli 2012, for å lede WHO sitt arbeid der.

Det var samme dag som o­pprøret mot landets hersker ­Bashar al-Assad ble til en borger­krig, en krig som fortsatt ikke er avsluttet, og der Assad mot alle odds regnes som seierherren.

– Alle internasjonale ville ut av Syria, så jeg var eneste passasjer på flyet til Damaskus. Men jeg ville ikke valgt annerledes hvis jeg hadde visst at jobben skulle vare i sju år med krig. Det er den rikeste opplevelsen jeg har hatt i mitt liv. Å jobbe sammen med de syriske ansatte som et team, og se at hjelpen kom fram! Vi fikk jo levert 18 millioner medisinske behandlinger i året, sier Hoff.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også