Les alt for bare 10 kr!

Raskolnikov 
i drømmeterapi

Er drømmene våre ­«hjernens promp» eller noe klokere i oss selv?

Publisert 07. november 2019

Se for deg Raskolnikov, Fjodor Dostojevskijs hovedperson i romanen Forbrytelse og straff (1866): En sliten, tynn, ung mann som har avsluttet studiene, og som har ligget i feberørske og svettet etter ikke å ha spist på en stund.

Han står i gjeld til en pantelånerske, en gammel kjerring, som han den siste tiden har fantasert om å myrde og plyndre. Men før han skal til å sette morderplanene ut i livet, har han en drøm.

Det er denne unge mannen vi tar med oss til terapi, eller jungiansk drømmeterapi, hos Astri Hognestad for å forstå noe mer av ham ut ifra en drøm.

Barnet og hesten

Hognestad tar i mot oss med et mildt, men tydelig vesen. Vi er i et ­bebodd hjem, innenfor en slags ­intimsfære, og det tar kort tid før vi tillitsfullt har beveget oss inn i samtaleemner undertegnede ellers ikke snakker med alle om.

Men etter en stund kommer tiden for å presentere henne for Raskolnikov.

Raskolnikov har drømt at han er en liten gutt, og at han er på besøk ute på landet, sammen med sin far.

De passerer en kro, full av sterkt berusede mennesker som fester. En mann som eier en stor vogn, som blir dratt av en tynn, gammel hest, inviterer­ de bråkete menneskene til å være med opp i vognen. 

Det er helt åpenbart at den slitne, gamle hesten, ikke klarer å dra den overlastede vognen, men mannen slår og pisker hesten på grufullt og hensynsløst vis, for å få ham til å dra likevel.

Det blir en ond sirkel: Jo mer mannen slår, jo svakere blir hesten, og jo svakere hesten blir, jo hardere pisker han på. Når de som ser på roper at han skal slutte, roper han bare «Jeg gjør som jeg vil!». Til slutt blir hesten slått i hjel.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også