Les alt for bare 10 kr!

"Norrøn religion var sammenvevd med politikk"

– I norrøn religion kan man ikke skille ut noen religiøs sfære. Religion er sammenvevd med politikk. Slik er det også lenge med kristendommen, sier historieprofessor Hans Jacob Orning.

Publisert 07. november 2019

Selve troen overses når man beskriver skiftet fra norrøn tro til kristendom. Det hevder forfatter og historiker Øystein Morten i boka Jakten på Olav Tryggvason og i intervju i Vårt Land. Han fikk i gårsdagens avis langt på vei støtte fra professor og teolog Idar Kjølsvik.

Morten kritiserer framstillinger der overgangen fra en tro til en annen blir sett på som en rent politisk beslutning, som om 900-tallets konger og høvdinger tenkte som moderne statsvitere: «Som religionshistoriker undrer jeg meg ofte over at den religiøse dimensjonen som regel overses helt i forbindelse med religionsskiftet i vikingtiden», skriver han.


Hans Jacob Orning svarer i dag på kritikken. Han er historieprofessor ved Universitet i Oslo. Han var redaktør for første bind av historieverket Norvegr (Aschehoug 2011) og hans spesialområde er nordisk høymiddelalder. Han har ikke lest Mortens bok, men er gjort kjent med kritikken den framsetter.Ser en endring

Historieprofessoren gir Morten rett i at historikere ofte har sett på kristningen ut fra et politisk perspektiv, der det har «gavnet» kongene å innføre kristendommen ut fra et pragmatisk politisk ståsted. Det som kan gi kongen mer makt, gir grunnlag for å bryte ned høvdingenes makt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også