Les alt for bare 10 kr!

Fattige barn tynges av skam

Barn dekker over at familien er ­fattig. Kommuner ­skammer seg over å ha fattige innbyggere. ­Dette ­kommer fram i en rapport fra ­Kirkens ­Bymisjon.

Publisert 05. november 2019

Mye av hverdagen til barn som er fattige handler om å skjule at de er fattige og skammen de føler ved det, viser rapport om ­barnefattigdom som ­Kirkens Bymisjon har utarbeidet. Ikke minst forteller den hvor alt­omfattende fattigdom kan være. Et av funnene deres er at fattigdommen kan handle om grunnleggende ting som mat og klær.

I 2016 nådde Norge en ­grense få vil være stolt av: Mer enn 10 prosent av barn under 18 år i Norge lever i familier med vedvarende lav inntekt. Tallet var 10,3. Det har økt til 10,7 siden – og det har mer enn tredoblet seg siden 2001.

Nød

– At det ikke finnes barn som går sultne til sengs i Norge, stemmer ikke, sier prosjekt­leder Janne Olise Raanes i bymisjonen. Flere av ungdommene som er intervjuet til rapporten, ­forteller om nød:

«Matpakke? Aldri. Mamma bare sendte med oss sammenrullet matpapir så det skulle se ut som vi hadde matpakke.» («Anette», 19 år fra Namsos)

«Jeg husker jeg måtte ­teipe vinterskoene mine det siste året på barneskolen, fordi vi ikke hadde råd til nye.» («Nikolai» 21 år, Oslo øst)

Forsker SIlje Elisabeth ­Skuland ved OsloMet ­forsker på såkalt «matfattigdom». Hun sier rundt 2,5 prosent av ­befolkninga ofte eller noen ganger ikke har nok å spise og ikke har råd til mat.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også