Les alt for bare 10 kr!

Slik bruker medlemmene Den norske kirke

Halvparten av kirkemedlemmene som ikke tror på Gud, vil likevel døpe barna sine. – Ryggraden i folkekirken er ritualene, sier teologiprofessor.

Publisert 04. november 2019

23 prosent av Den norske kirkes (Dnk) medlemmer er skeptiske til personer som bruker mye tid på religiøse aktiviteter i kirken. Det er et av funnene i Dnks ferske medlemsundersøkelse, som markedsanalysebyrået Opinion har gjort for Kirkerådet.

– Undersøkelsen skal hjelpe Dnk å bli bedre kjent med medlemmene sine. Vi vil ta medlemmene og deres tro på alvor, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Medlemsundersøkelsen viser at 87 prosent av kirkens medlemmer har vært innom Dnk det siste året. De aller fleste av dem oppgir at de har besøkt en gravplass eller kirkegård. Kun 18 prosent har vært på en gudstjeneste uten at anledningen var dåp, konfirmasjon, vielse, gravferd eller julaften. Det bekymrer ikke kirkerådslederen.

– Vi skal ikke bekymre oss, men fortsette det arbeidet som pågår rundt omkring med å gjøre gudstjenesten viktig for folk. Vi ser helhetlig på det arbeidet vi gjør og det tilbudet vi har. Det mener jeg er ganske viktig. Vi har også veldig mye mer enn gudstjenester, men gudstjenesten er helt sentral og vi må stadig jobbe med den, sier Raaum.

Mange vil døpe

Det er dåp som er kirkens mest populære tilbud blant medlemmene, om man skal tro undersøkelsen. Totalt 78 prosent av respondentene har svart at de ville døpt barnet sitt i Dnk, dersom de fikk et barn nå.

– Det viser at dåpen fortsatt står sterkt og at foreldre opplever at det er en viktig tradisjon å ta med seg, sier Harald Hegstad, professor på MF vitenskapelig høyskole og forfatter av boka Dåpen: En nådens kilde.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også