Les alt for bare 10 kr!

Her trodde alle på en ny start

Krisen i ­Zimbabwe blir stadig ­dypere. Nå vil kirkene i ­Zimbabwe ha ­«politisk sabbat» for å få noe til å skje. ­Pilene peker feil vei to år etter kupp­forsøket.

Publisert 02. november 2019

Bensinkøene varer i flere døgn, og lønningene spises opp av hyper­inflasjon. To år etter at Robert ­Mugabe ble avsatt i Zimbabwe peker alle kurver feil vei. For å få landet ut av krisen krever kirkene nå en «politisk sabbat» i sju år.

Det er søndag i landsbyen Muda, noen mil utenfor hovedstaden ­Harare. Vinden suser i det høye, gulnede gresset. I det fjerne høres salmesang fra gudstjenester.

Peddia Chigwada, litt over 60, er kommet fra ­Harare for å hilse på sin bror, småbonden Wellington Kwenda, og hans familie. Alle er ­metodister, og et par stenkast borte ligger deres kirke, et ­provisorisk tak på pæler, som menigheten håper å kunne erstatte med en mer permanent bygning en gang i fremtiden. Men ingen vet når det vil skje, selv om mursteinene de har fått gjennom ­donasjoner, ligger i hauger og venter. Det kommer til å ta sin tid, under de gjeldende økonomiske omstendig­heter, tror Wellington Kwenda, som er en av lederne for de 49 medlemmene av menigheten.

Dypere krise

En ny kirkebygning er ikke høyt prioritert i et Zimbabwe hvor den økonomiske krisen blir dypere for hver dag som går. Flere og flere må kjempe for i det hele tatt å kunne sette mat på bordet. For ett år siden var Peddia ­Chigwadas pensjon på 80 zimbabwiske dollar nok til å ­dekke i hvert fall det mest nødvendige. Men med en ­årlig ­inflasjon på 300 prosent og ingen ­økning i ­pensjonen forandres livsvilkårene drastisk.

– Jeg gikk for å kjøpe brød, men et brød koster 10 dollar nå. Hvordan skal jeg få fatt i 10 dollar, spør Peddia Chigwada seg.

I stedet blir det sadza, en tjukk maisgrøt det s­pises mye av i Zimbabwe. Det er den billigste ­måten å fylle magen på. Et spann med mais koster 50 dollar og kan vare lenge.

– Vi spiser sadza ved 11-tiden om formiddagen og igjen om kvelden. To måltider med sadza om dagen, det er alt vi spiser, sier Peddia Chigwada.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også