Les alt for bare 10 kr!

Nav-skandalen: «Tiltalte opplevde det etterhvert som vanskelig å ta telefon, åpne posten og åpne e-poster»

Dommene forteller om et vondt møte mellom mennesker som sliter og en stat som vil avskrekke.

Publisert 02. november 2019

«Det vises her til fremlagte IP-rapporter, som viser at tiltalte har sendt inn elektroniske meldekort fra utenlandske servere i den aktuelle perioden»

Sitatet er hentet fra en tingrettsdom. Den tiltalte ble dømt til 90 dagers fengsel for grovt bedrageri og falsk forklaring etter å ha mottatt arbeidsavklaringspenger (AAP) mens han var i utlandet i flere år.

Han forklarte at han «har vært langt nede psykisk og slitt med rusproblemer».

«Alle« har sviktet

Mandag eksploderte Nav-skandalen. Med alvorlig mine forklarte arbeids- og sosialministeren og Nav-direktøren at minst 48 mennesker har blitt dømt på feil grunnlag siden 2012.

Årsaken: «Alle» har sviktet. Nav, domstoler, trygderett, forsvarsadvokater og folkevalgte har tolket EØS-avtalen feil. Siden har saken bare vokst.

Hvem er menneskene som har blitt dømt i domstolene og de mer enn 2.400 som kan ha fått tilbakebetalingskrav fra Nav? Og hva slags system har de møtt? Vårt Land har gjennomgått dommer og rettsprotokoller.

«Sporing av innsendte meldekort, samt innhentede kontoopplysninger, viste at tiltalte hadde oppholdt seg utenlands uten godkjenning 13 ganger i perioden [...] og under reisefraværet mottok AAP»

Sporing av hvor elektroniske skjema er sendt fra, er bare én av metodene Nav har brukt for å avsløre bedrageri og som politiet har brukt som bevis og indisier i retten.

Nav kan sjekke bevegelsene på kontoen din, hvor du har tatt ut penger og brukt kortet ditt hvis de fatter mistanke. Mistanke fatter Nav gjennom tips, saksbehandlernes observasjoner, samarbeid med andre offentlige etater og stikkprøver.

Det hører med til historien at Nav sluttet å bruke IP-adresser for å vurdere hvor meldekort blir sendt fra i 2018.

– Dette var bare et indisium, og måtte underbygges av annen dokumentasjon, skriver direktør i NAV Kontroll, Ole Johan Heir, i en e-post til Vårt Land.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også