Les alt for bare 10 kr!

Vårt Land inviterer barn til å sende inn egne bibeltegninger

Hver dag plukker Vårt Land ut klassiske kunstverk inspirert av Bibelen til baksida av papiravisa. Nå ønsker vi barnas hjelp i fortsettelsen.

Publisert 04. november 2019

– Min erfaring er at kunstverkene åpner bibeltekstene. Det er jeg sikker på at vi også vil oppleve med de innsendte tegningene, sier Heidi Marie Lindekleiv.

Hun er kulturjournalist i Vårt Land, og sammen med kollega Live Lundh skriver hun flesteparten av bibelkunst-tekstene på baksida av Vårt Land. Nå inviterer de og resten av Vårt Lands kulturavdeling barn fra 0 til 12 år om å bidra – med egne tegninger.

Se de innsendte tegningene her

Inspirerte de beste

I flere år har Vårt Land daglig presentert noen av de ypperste maleriene i kunsthistorien på papiravisas bakside. En rekke av de største kunstnerne gjennom tidene har vært representert, fra Caravaggio og Rembrandt til Emil Nolde og Piet Mondrian.

Hensikten har vært å vise slående kunst i hverdagen, og dessuten å demonstrere hvordan kristen tro har inspirert flere av de fremste kunstnerne til å lage noen av sine rikeste verk.

Klee og Picasso. Invitasjonen til Vårt Lands aller yngste lesere er ikke først og fremst motivert ut fra at Lindekleiv og Lundh ønsker et avbrekk. Hovedgrunnen er at mange barn har en særegen strek som selv ikke den største renessansekunstner kan etterlikne.

– Picasso sa: Det tok meg fire år å male som Rafael, men et helt liv å male som et barn, sier Live Lundh.

Heidi Marie Lindekleiv trekker fram Paul Klee (1879–1940) som en viktig inspirasjon. Den sveitsiske kunstneren har foredlet den naivistiske og barnlige streken mer enn de fleste i kunsthistorien – interesserte anbefales å lete fram Engel i barnehagen (1939), hvor en strektegnet, liten engel sutter på tommelen. 

– Verden ser annerledes ut fra barnehagen og barneskolen enn den gjør fra våre kontorlokaler. Så jeg er spent på hvordan dette blir synlig i tegningene, sier Lindekleiv.

ANNONSE

Slik deltar du

Vårt Land ønsker tegninger og malerier med bibelske motiver av barn fra 0 til 12 år til publisering i avisa.

Navn, alder og bosted må legges ved.

Skriv hvilken fortelling eller hendelse fra Bibelen du har tegnet.

Utvalgte tegninger plukkes ut av redaksjonen og publiseres på Vårt Lands bakside og på nett, så lenge redaksjonen finner det hensiktsmessig.

Tre utvalgte vinnere får til slutt en symbolsk premie og intervju i avisa.

Sendes til bibelkunst@vl.no – eller til Vårt Land, Pb. 1180, 0107 Oslo. (Merk «Bibelkunst».)

Heidi Marie Lindekleiv trekker fram Paul Klee (1879–1940) som en bibelkunst-favoritt. Denne ble publisert 23.9.17
ANNONSE

Oppfordrer alle

– Vi oppfordrer foreldre, besteforeldre, onkler, tanter, barnehage- og søndagsskolelærere og alle andre til å gi barna denne utfordringen, sier kulturjournalistene.

– Har dere noen særlige tips til de unge lovende?

– Let gjerne etter detaljer som ikke nødvendigvis er de mest åpenbare. Og husk at kunstnere til enhver tid har plassert bibelfortellingene i sin egen samtid. Man trenger ikke nødvendigvis sandaler og kjortler, legger Live til.

– I Det gamle testamentet finnes mye gøy stoff å lete i. Fra Elias ildvogn og et esel som snakker, til gullkalver og mystiske skikkelser som Melkisedek og Metusalem, sier Heidi Marie.

Live Lundh minner om at kunstnere til enhver tid har plassert bibelfortellingene i sin egen samtid. Man trenger ikke nødvendigvis sandaler og kjortler. Her er Károly Ferenczys tolkning av Bergprekenen. Publiser i Vårt Land 1.11.19.
Vårt Lands kulturjournalister Live Lundh (t.v.) og Heidi Marie Lindekleiv (t.h.) tegner febrilsk, men innser at de trenger hjelp fra våre yngste lesere. Nå oppfordrer vi dere fra 0 til 12 år om å tegne deres egen bibelkunst, og sende det inn til oss.

Les også