Les alt for bare 10 kr!

Slik holder tyske høyrepopulister familiefest på byens torg – og serverer skremsler om innvandring

Høyreradikale Björn Höcke tordner mot «afrikaniseringen» av Europa og møter voldsom jubel på grasrota hos tyske høyrepopulister. Tyskland kan få nytt valgsjokk.

Publisert 25. oktober 2019

– La Afrika forbli Afrika – og Europa forbli Europa, smeller det fra Höcke fra talerstolen i Erfurt i delstaten Thuringen.

Der er det innspurt før delstatsvalget til helgen. Vårt Land er på noe partiet Alternative fur Deutschland (AfD) kaller «familiefest» utenfor et kjøpesenter. AfDs fest skal være hygge, taler, øl og bratwurst, men møter til slutt bråk fra demonstranter.

Protestene kommer ikke uten grunn. For hovedtaler Höcke anses som en høyreradikal versting i tysk politikk, i spissen for sin ytterliggående fløy i partiet. Målet er å få hele AfD på en mer nasjonal kurs.

– Bit for bit skyver han og andre AfDs retorikk og politikk i mer høyreorientert retning. Det handler om å gjøre rommet større for å få politiske tabu på dagsorden, sier Malene Gürgen, AfD-ekspert i avisen Die Tageszeitung til Vårt Land.

Røyken fra bratwurst siver inn over torget

Men på torget i Erfurt er Höcke en helt: Meningsmålingene foran delstatsvalget viser at høyrepopulistene kan bli nest størst og vinne en fjerdedel av velgerne. Slik kan Tyskland kan få et nytt valgsjokk: Ved to andre delstatsvalg i gamle Øst-Tyskland i september var AfD nær ved å bli største parti. Eksperter frykter at AfDs sterke fremgang bygger partiet enda sterkere før valget til ny forbundsdag i Tyskland.

Tidlig på formiddagen kommer de første tilhørerne og benker seg ved småbord der blå AfD-duker pryder bordene. Et tomannsorkester med trompet og orgel spiller gamle tyske slagere. Fra en diger grill siger røyken fra bratwurst inn over området. Høydepunktet på ettermiddagen: En tale av ytterliggående Björn Höcke.

– Han er litt spiss i kantene, men en god mann, mener en kvinnelig pensjonist.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også