Les alt for bare 10 kr!

Sterk i tvilen

Når du vokser opp som kristen i Nord-Norge, og ønsker å være en del av et kristent felleskap, så tar du det du får. Kanskje er det derfor KrFUs nye leder Edel-Marie Haukland får «noia» hvis folk blir for enige.

Publisert 26. oktober 2019

– Tvilen er det viktigste verktøyet jeg har i troen min. Også i politikken. Aldri undervurder tvilen.

Edel-Marie Haukland sitter i et møterom i lokalene til Kristelig Folkeparti (KrF) i Oslo. Noen grønngule banantwist ligger igjen på bordet, etter en markering av at hun 20. oktober tok over som KrFU-leder etter Martine Tønnessen. Det er lite som røper at det har vært et turbulent år for KrFU – og henne selv. Da Knut Arild Hareide gikk inn for å at Kristelig folkeparti skulle gå til den politiske venstresiden, skapte det bruduljer internt både i KrF og KrFU. Ett år etter har støvet så vidt lagt seg.

– Det er én ting som har preget oppveksten min: Når du vokser opp som kristen i Nord-Norge, og ønsker å være en del av et kristent felleskap, så tar du det du får. Det er jeg takknemlig for. Det har gjort at jeg kjenner meg hjemme i mange ulike kirker og trosfellesskap.

Katolsk barneskole

Haukland vokste opp i en pinsevenn-familie i Bodø og begynte seks år gammel på Tverlandet barneskole. Men etter to år ga åtteåringen klar beskjed til moren:

– Nå går jeg ut av huset og kommer ikke inn igjen før jeg får lov til å gå på den katolske skolen i byen.

Moren samtykket. Begge ønsket at Haukland skulle gå på St. Eystein katolske skole. Det var den eneste kristne barneskolen i byen. Der tilbrakte Haukland to og et halvt år. Å komme tilbake til det norske skoleverket beskriver hun som et «kultursjokk». På St. Eystein var det folk fra flere forskjellige land og de fleste av dem var kristne. På den norske grunnskolen var det å snakke om Gud sett på som rart.

LES MER: Edel-Marie Haukland ny KrFU-leder. Vil ikke si hva hun mener om abortloven

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også