Les alt for bare 10 kr!

Mor til barn med autisme: Målet mitt er at jentene skal kunne være i livet

Eva Nilsen savner den tida da familien var som andre. I dag er de en familie med spesielle behov, med to barn med usynlige funksjonshemminger.

Publisert 24. oktober 2019

På den ene veggen henger det tre svart-hvite portrettfotografier. Agnes, Ingrid og Elin. De tre søstrene har alle langt hår, runde kinn og øyne som smiler. Fotografiene henger like ved spisebordet i villaen i Hornsherred på Sjælland i Danmark. Deres mor, cand.jur. Eva Nielsen, ser de tre smilende ansiktene hver dag. Når hun ser dem, tenker hun: det var da.

– Det var før jeg ble bevisst at jeg skulle låne barna mine mitt nervesystem. I dag vet vi mer, og vi har måttet finne opp oss selv som familie på nytt. Når er vi en familie med særskilte behov.


Det startet helt normalt

Dette er historien om å være mor og å miste normaliteten, fordi to barn mister fotfestet og får en autismediagnose. I 2013 var om lag 11.900 barn og unge diagnostisert med autisme i Danmark. I 2017 var antallet om lag 16.900, altså en økning på 42 prosent, ifølge tallene fra Socialstyrelsen, et direktorat under Sosialdepartementet.

Eva Nielsen har alltid tenkt at hun ville unngå å sende barna på institusjon. Hun er født i 1973 og ble selv passet hjemme de første årene. Hun visste tidlig at hun gjerne ville gjøre det samme med sine barn.

Da hun og ingeniør Christian Nielsen for 18 år siden ventet deres første barn, avtalte de at Eva skulle gå hjemme. Paret visste at de gjerne ønsket snarlig familieforøkelse. Ønskene ble oppfylt: I løpet av fire år ble to til fem.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også