Logg inn

Den troende kroppen

Drude von der Fehr var bevisstløs og døden nær da hun så sin egen kropp på vei inn i en flammende krematorieovn. Da hun våknet kom spørsmålet: Kan kroppen tro?

For å finne fram til Drude von der Fehrs sommerhus på Jæløya i Moss, følger vi en 14-punkters veibeskrivelse hun har sendt oss mens vi kjører. Punkt for punkt beveger vi oss nedover lista, mens veiene blir smalere og dårligere og til slutt ligner mer på dyretråkk med hjulspor. Da vi kommer til de siste fem punktene på veibeskrivelsen, står det med store, fete bokstaver: «HERFRA GJELDER DET Å HA TUNGEN RETT I MUNNEN:»

Nær døden

Denne advarselen kunne også vært rettet mot den som vil bli kjent med von der Fehrs forskning, i krysningen mellom biologi, tegnlære, teologi og estetikk. Men å ha tunga rett i munnen ble også et konkret problem for litteraturforskeren da hun fikk hjernehinnebetennelse i 2002.

– Jeg snakket uklart og var redd for om hodet fungerte. Jeg var tross alt så nær ved å dø, sier hun, og viser tommelen og pekefingeren nesten klemt sammen.

På Ullevål sykehus svevde hun mellom liv og død.

– Men det interessante var at da jeg våknet, husket jeg hva jeg hadde opplevd mens jeg var bevisstløs. Jeg visste at jeg lå i en seng og ikke kunne røre meg. Legene og sykepleierne stod rundt meg som skygger. Jeg trodde denne flokken skulle skyve meg over terskelen og inn i et annet rom, hvor en stor krematorieovn lyste rødt av flammer. I ettertid har jeg tenkt at kroppen trodde den ville dø, for jeg kjente hvordan muskulaturen kjempet imot. Og det syntes jeg var utrolig spennende: Hvordan kunne kroppen vite det?

Drude von der Fehr

Professor emerita i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Født i 1945. Bor i Oslo. Gift, to barn og to barnebarn.

Har en tverrfaglig tilnærming til forskningen, og har samarbeidet med biologer, filosofer, kunstnere og teologer.

Seneste utgivelser: Den ­levende kroppen: Mot en ny forståelse av menneske og natur (2016), Tro på litteratur (2013, med Elisabeth Løvlie) og Når kroppen tenker (2008).

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også