Les alt for bare 10 kr!

Det største spørsmålet

Hvordan ble vi til? Forskere mener ­evolusjonslæren er verdens best underbygde teori. Hvorfor tviler så mange ­på den?

Publisert 23. oktober 2019

 - I vitenskapen skal ingenting være «ferdig ­snakka». Den må hele tiden utfordres og etterprøves, sier Håkon Filip Lindquist.

Han er lærer, har realfagsbakgrunn og videre-­utdanner seg ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås. Og han er skeptisk til evolusjonslæren.

 - Hadde jeg snakket om dette i en biologiforelesning, ville det nok ikke slått helt godt an. Men jeg har opplevd at professorer åpner forelesningene­ med å bekjenne at det er mye vi ikke vet. Jeg har også opplevd av fagpersoner er mer åpne på ­tomannshånd enn i undervisningen.

 - Hvorfor det?

 - Fordi det er mye man ikke vet, særlig om ­livets opprinnelse. Det innrømmer fagpersonene­ på ­privaten, selv om de holder på dogmene i ­undervisningen, sier Lindquist.

(Denne reportasjen stod første gang på trykk i Vårt Land 2. november 2016)

Advarer mot kreasjonisme i skolen

Evolusjonsteorien, altså troen på at artene har utviklet seg fra helt enkle livsformer, er fullstendig dominerende i naturvitenskapen og i samfunnet. Men fra flere hold meldes det nå om at andre syn er på frammarsj. Lenge var kreasjonistene nærmest usynlige i Europa, selv om de gradvis fikk større innflytelse på skoler og lokalsamfunn, skriver Peter C. Kjærgaard, sjef for naturhistorisk museum i Danmark.

I artikkelen «Creationism ­Invades Europe»i Scientific Americans oktoberutgave hevder han at kreasjonisme nå vinner terreng i Europa. Det skjer spesielt i Tyrkia og i Øst-Europa, men også i land som Spania og Italia.

Det er en oppfatning mange deler. I 2007 gikk Europarådet til det skritt å advare sine medlemsland mot å la kreasjonisme få innpass i skolen. Advarselen gjaldt også troen på intelligent design, som erkjenner at evolusjon skjer, men som samtidig forutsetter at livet og artsmangfoldet på jorda ikke kan være et resultat av tilfeldigheter.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også