Les alt for bare 10 kr!

En helg i vrede: Dødsbrann, bensinmangel og saueprotest

I Beiruts gater runget taktfaste rop om regimets avgang. I Madrid breket sauene da bønder krevde beiterett. I Santiago utartet protest mot økte kollektivpriser til plyndring og dødsbrann.

Publisert 21. oktober 2019

Det har vært en helg med massemønstringer mot myndighetene i en rekke av verdens hovedsteder. 

Mest dramatisk ble opptøyene i Chiles hovedstad Santiago. Der fant brannmannskapene fem døde etter at en klesfabrikk ble plyndret og påtent søndag. Opptøyene startet som studentprotester mot økte billettpriser på Santiagos undergrunnsbane.

SPANIA: Brekende protest

Litt triveligere tilstander var det i den spanske hovedstaden Madrid søndag, der gjetere ledet et tusentalls sauer gjennom gatene. For sauebøndene er «paraden» en årviss tradisjon, en landbruks- og miljøprotest mot at gamle ferdsels- og beiterettigheter blir spist opp av økende urbanisering.

I Libanons hovedstad Beirut runget slagordet «Folket krever regimets fall», da hundretusenvis søndag fylte gatene i de mest omfattende regjeringsprotestene på halvannet tiår. En presset statsminister Saad Hariri gav mandag opp planene om å øke skatter og avgifter, men vil selge unna offentlige virksomheter for å spe på en slunken statskasse.

I kriserammede Venezuela fortsetter langvarige gateprotester mot Maduro-regimet, mens folk i lutfattige Haiti har tatt til gatene siden august. I helgen krevde tusenvis av demonstranter i hovedstaden Port-au-Prince at Haitis president Jovenel Moise går av, i det som startet som folkelig protest mot bensinmangel.

ANNONSE
SPANIA, Madrid: Et tusentalls sauer ble søndag ledet gjennom Madrids gater, i en årviss protest mot at gamle beiteretter må vike for urbanisering og moderne landbruksmetoder. Foto: Daniel Ochoa de Olza/NTB scanpix/AP
ANNONSE

HONGKONG: Satte fyr på bank

Også i Hongkong utartet det, da demonstranter søndag satte fyr på en bank, omringet en politistasjon og kastet brannbomber mot bygningen. Masseprotester har pågått siden juni, med krav om større demokratisk frihet i det delvis selvstyrte, kinesiske territoriet.

HONGKONG: En demonstrant sliter etter å ha blitt rammet av politiets tåregass, da tusener ignorerte myndighetenes demonstrasjonsforbud i helgen. Foto: Felipe Dana/NTB scanpix/AP
ANNONSE

ECUADOR: Bensinpriser satte fyr

Også i Ecuador har misnøye med økte bensinpriser vært drivstoff for ukelange protester, rettet mot en innstramningspolitikk som er del av en gjeldavtale med Det internasjonale pengefondet (IMF). I helgen feide folk gatene rene etter demonstrasjonene, etter å ha fått gjennomslag for å beholde subsidiene til drivstoff.

SANTIAGO, CHILE: En ansatt rydder etter at demonstranter stjal varer fra et supermarked. Foto: Esteban Felix/NTB scanpix/AP

BARCELONA: Flere hundre skadd

I Barcelona har den siste runden med gateprotester vedvart en uke, etter at ni katalanske politikere forrige mandag ble dømt til lange fengselsstraffer. Demonstrasjoner anført av separatister har vært tildels voldsomme i den katalanske regionhovedstaden, med flere hundre skadde i sammenstøt med politiet.

SPANIA, Barcelona: Demonstrasjoner anført av titusenvis separatister førte i helgen til flere sammenstøt i den katalanske regionhovedstaden Barcelona.

ENGLAND: Jubel blant Brexit-demonstranter

I London tok Parlamentet i helgen seg for første gang siden Falklandskrigen ikke lørdagsfri, da Underhuset vedtok å utsette avstemningen om den reviderte utmeldingsavtalen med EU. Det utløste jubel blant titusenvis av demonstranter i Londons gater, primært Brexit-motstandere som krever omkamp i form av en ny folkeavtemning om britisk EU-medlemskap.

STORBRITANNIA: Titusenvis av Brexit-motstandere tok lørdag til gatene i London, med krav om at det skal avholdes en ny folkeavstemning om EU-medlemskap. Foto: Kirsty Wigglesworth/NTB scanpix/AP

Les også