Les alt for bare 10 kr!

Disse nonnene får våpenlobbyen i USA til å klø seg i hodet

Søster Judy (77) og søster Val (77) – vinner dueller i et aksjonæropprør hos våpenfabrikantene. – Stram inn, krever de.

Publisert 20. oktober 2019

– Ofte blir jeg ­sitt
ende og lure ..., sier søster Judy ­Byron, der vi benker oss i det dunkle, ­rosahvite kapellet i Interchurch Center på ­Manhattan.

– ... på hva i all verden det var som fikk meg til å våge dette?

Selv en sped stemme som hennes gir gjenlyd her inne.

– Da jeg var nybakt nonne og lærer, den gangen på 60-tallet, hadde jeg sett for meg et rutine­liv, ­dager og år i pendelgang over gårdsplassen mellom klosteret og skolestua. Og så ble det altså investor-aktivisme.

Anno 2019 går hun ikke lenger i sort-hvit dominikanerdrakt. Den la ordensgrenen fra seg etter andre vatikankonsil på 1960-tallet. I 2019 har hun rukket å bli en profilert investor – og hat-objekt – i den høyspente striden om våpenkontroll i USA.

I det betente klimaet etter skolemassakren i Parkland, Florida i fjor, har hun og hennes medsøstre klart å få tunge investorer med på laget. Med aksjer kjøpt for pensjonspengene sine presser de våpenprodusenter som Smith & Wesson og Sturm Ruger til å bli en del av løsningen på draps-epidemien.

Det startet med Columbine. Søster Judy Brown glemmer ikke hvor hun var den 20. april 1999.

– Det var i skolens påskeferie, jeg satt hjemme, TV-en sto på. Så fikk jeg det rett inn i stua, skytingen ved Columbine High School i Colorado.

Hun skutter seg.

To unggutter, 17 og 18 år gamle, hadde gjort ­skolens kantine og bibliotek til live-scene for volds­fantasiene sine. Nå gikk de berserk med halv­automatiske rifler og pistoler, våpen de var for unge til å kjøpe. Tolv medstudenter og en lærer lå døde tilbake. 24 andre ble også skutt, men kom fra det med livet i behold.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også