Les alt for bare 10 kr!

Alt du trenger å vite for å kunne si noe smart i Peter Handke-debatten

Hvorfor får Nobeljuryen så ørene flagrer? Hvorfor meldte Peter Handke seg ut av den katolske kirke? Hvilke av bøkene hans bør du lese? Her er din guide til Handke-debatten.

Publisert 18. oktober 2019

Kritikken og hyllesten runget da det ble kjent at østerrikeren Peter Handke tildeles årets Nobelpris i litteratur. Akkurat som da han ble tildelt ­Ibsen-prisen i 2014. Eller da han skulle få Heinrich Heine-prisen i 2006.

Har du lurt på hva det handler om?

Du har tre muligheter, hvis du skal kaste deg inn i den såkalte «Handke-debatten», sier Helge Jordheim, professor ved Universitetet i Oslo:

– Du kan være veldig for ham, eller veldig mot ham. Eller du kan være en som prøver å formidle mellom part­ene. Og din posisjon justeres ut fra hvordan du ser på forholdet mellom litteratur og politikk, sier Jordheim.


Byttet bøker med Radovan Karadžić

I sentrum for kontroversen står en forfatter som på 1990-tallet, mens borgerkrigen i Jugoslavia pågikk, skrev reiseberetninger fra Balkan, og krevde «Rettferdighet for Serbia». 

Senere dukket han opp i begravelsen til den krigsforbrytertiltalte tidligere­ serbiske presidenten, Slobodan Milošević. Enda senere ble det kjent at han hadde oppsøkt en annen av de folke­mordtiltalte fra Balkankrigene, Radovan Karadžić. Det skjedde på et tidspunkt da Karadžić var ettersøkt av Det internasjonale krigsforbryter­tribunalet. De to møttes, snakket, og deretter overrakte Karadžić en av sine selvskrevne diktsamlinger til østerrikeren. Han selv fikk et eksemplar av Handkes reiseskildringer.

Kan forfatterskapet hans premieres i lys av dette? Og hva står han egentlig for selv? 

Følg med nå.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også