Les alt for bare 10 kr!

– Du får ikke mer grasrot enn oss

Espen Watne Andresen klarer ikke å skjule hvor uforståelig han synes det er at regjeringen fjerner den øremerkede statsstøtten til frivilligsentralene.

Publisert 15. oktober 2019

– Norge hadde ikke gått rundt uten oss, sier Anne Lahn bestemt.

– Folk tenker ikke over hvor mye frivillighet er verdt, nikker Jassi Holtung.

Vårt Land treffer de to på Vestre Aker Frivilligsentral på Vinderen i Oslo, der de hjelper til med kontorarbeid og telefoner.

Frykter for frivilligsentralenes fremtid

På en korktavle henger oppslag fra lokalaviser om mørke skyer i horisonten for Norges 462 frivilligsentraler.

I 2021 er det slutt på øremerket statsstøtte per sentral. I stedet skal pengene fordeles etter kommunenes innbyggertall. Hadde endringen blitt innført i år, ville hundre kommuner tapt tre firedeler av støtten sin, skrev Vårt Land mandag.

Fra 2021 kan dessuten kommunene selv bestemme hva de vil bruke pengene på. Da vil mange frivilligsentraler tape i konkurranse med skole og eldreomsorg, frykter Sp og Norges Frivillighetssentraler.

Regjeringen avviser at det er snakk om et kutt. Endringen gir mer lokalt selvstyre og en frivillighet bedre tilpasset lokale forhold, mener den. Statssekretær Frida Blomgren (V) i Kulturdepartementet gir et mer utfyllende svar nederst i saken.

– En svært underlig virkelighetsoppfatning

Politisk talsperson for Norges Frivilligsentraler, Espen Watne Andresen, klarer ikke å skjule hvor uforståelig han synes det er der han sitter på kontoret sitt.

– De tar pengene til sentralene og deler dem ut til hele landet. Å ikke kalle det for et kutt, er en svært underlig virkelighetsoppfatning. Man kan ikke sitte i regjering og ikke forstå hvordan et kommunebudsjett utarbeides. Det er en evig kamp, sier Andresen, som til daglig leder sentralen på Vinderen.

– Virkeligheten er at du ikke får noe mer grasrot enn oss. I styret mitt sitter de lokale lagene, foreningene og menigheten. Når regjeringen sier de får mer lokaldemokrati ved å løfte pengene opp fra grasrota og inn i kommunestyret, er det helt bak mål, fortsetter han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også