Les alt for bare 10 kr!

Guri ble venn med den rumenske tiggeren Elena: – Det var hun som tok imot meg

Alle kan løfte hverandre opp, mener Guri Riksaasen. Sjøl ble hun løfta av rumenske Elena og analfabeten Manzora.

Publisert 12. oktober 2019

Noen dager kan du være ekstra glad for at du ikke tigger på gata i Oslo. Dette er en sånn dag. Regn, fire varmegrader, norsk oktober på sitt gråeste.

Utenfor Kiwi-butikken på Grønland har den ­eldre kvinnen trukket beina opp under skjørtet. Hun ­sitter på ei papp-plate og har et kaffebeger med noen småpenger foran seg.

I dag kaster forbipasserende et ekstra blikk hennes­ vei. Foran tiggeren sitter en norsk kvinne på kne.

De to legger pannene mot hverandre, tar hverandres hender og smiler. Slik hilser de: En rumensk tigger med blomstrete skaut og en norsk antropolog med kortklipt hår og olabukser.

– Har du bare hagehansker? spør Guri Riks­aasen på norsk.

– Morta, morta! svarer Elena Gheroghe melodramatisk, jeg dør, jeg dør.

Så ler de høyt.

Guri tar av henne hanskene, og varmer Elenas hender mellom håndflatene.

– Hun har gjort meg klar over hvor rik jeg er

I 2013 fortalte Guri Riksaasen om vennskapet med Elena i et innlegg i Vårt Land. Nå har Riksaasen, som til daglig er assisterende generalsekretær i Norske Kirkeakademier, skrevet boka Kjærlighet i tiggernes tid, som er utgitt på Vårt Land forlag. Den handler om hvordan sosialantropologen og SV-politikeren fra Oslo ble venn med den nå 63 år gamle tiggeren fra Romania.

Vi er bare 200 meter unna den faste tiggeplassen der de møtte hverandre første gang. Inne hos den amerikanske kaffekjeden er stolene myke og varme, koppene breddfulle og store som bøtter. Høytaleranlegget spiller musikk så strømlinjeforma at du knapt legger merke til at den er der.

Guri Riksaasen forteller at forholdet til Elena har gjort henne klar over hvor rik hun er.

– Jeg er ikke noe spesielt vellykka etter vår måle­stokk, men det er helt greit. Jeg har lært meg å være glad for at jeg har en leilighet, og hvor viktig det er å ha vann! Hjemme hos Elena i Romania har de ikke vann. Det er kjempeslitsomt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også