Les alt for bare 10 kr!

Komplott under kirkens tak

9. oktober 1989 samlet 100.000 mennesker seg etter fredsbønnen i Leipzigs kirker. Da bildene ble kjent, fikk østtyskerne mot til å stå opp mot DDR-regimet. I år er det 30 år siden den fredelige revolusjonen.

Publisert 08. oktober 2019

– Det som skjedde den kvelden, var verdenshistorisk. Og det er viktig å fortelle det videre til de unge i dag. Vi styrtet et diktatur. Og det skjedde uten at et eneste skudd ble løsnet. Det betyr at det kan lønne seg å kjempe for et mål, selv om det synes langt unna, sier Siegbert Schefke.

Vi møter ham i Leipzig, i gatene der et drama uten sidestykke utspilte seg 9. oktober 1989. Det var mandag kveld, og etter den ukentlige fredsbønnen, tok titusenvis av mennesker beina fatt, i en massiv demonstrasjon mot myndighetene i det daværende Øst-Tyskland.

Høyt over bakken, i et kirketårn, satt Schefke og hans fotografkollega Aram Radomski. De var aktive i opposisjonen mot DDR-regimet, og de eneste som filmet det som utspilte seg.

Da bildene deres ble smuglet over muren og kringkastet av vesttyske medier, tok et helt folk til gatene. 

I dag omtales 9. oktober bare som «Beslutningens dag» i Tyskland. Det var dagen da det ble klart at regimet ikke hørte fremtiden til, ei heller muren som skilte øst og vest, selve symbolet på den kalde krigen. Bare fire uker senere, 9. november falt den.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også