Les alt for bare 10 kr!

– Arven etter 
Solberg trer fram

Siv Jensen legger fram sitt første statsbudsjett som del av en flertallsregjering. Tankesmier som er uenige om det meste, er skjønt enige om at endringene blir små.

Publisert 06. oktober 2019

Så var dagen her igjen. Kamera­lys vil møte finansminister Siv Jensen (Frp) i morgenmørket. Journalister vil fotfølge henne til hun står på Stortingets ­talerstol. Der vil hun legge fram Solberg-regjeringens syvende stats­budsjett.

Mye er ved det vante, men noe er annerledes denne gangen:
En flertallsregjering står bak. Vi får ingen dramatiske for­handlingsnetter utover høsten. Dermed øker forventningene til selve budsjettet.

Venstre og Frp er krise­rammet. KrF-ledelsen har ­investert tungt i at partiet vil få større gjennomslag i en flertalls­regjering. Da øker ­behovet for de berømmelige «blanke» seirene.

Vårt Land har spurt de store tankesmiene, borgerlige Civita og sentrum/venstre-­orienterte Agenda, hva vi kan forvente oss. Svaret deres lyder: mer av det samme.

Ernas arv

– Nå begynner vi å se arven etter Erna, konturene av hva slags Norge hun har skapt, sier Trygve Svensson.

Dette er den røde tråden i ­Solbergs regjeringstid, mener Agenda-lederen:

– Høy oljepengebruk, sam­tidig som ulikhetene og klima­utslippene har økt. Med ­mindre det skjer noe radikalt på ­mandag, noe som er usannsynlig, ­fortsetter nok landet i den retningen.

Svensson tror ikke sentrums­partiene vil gjøre en forskjell.

– Skulle Venstre og KrF ­frontet ekte sentrumspolitikk, ­måtte de gjort noe med fordelings­politikken. Erna Solberg ­tillater det meste fra de dyre små­partiene, bortsett fra å endre hovedretningen i den ­økonomiske politikken. Nordmenn som tjener over ti ­millioner har fått hundre ganger større skattekutt enn de med lave inntekter. Sosialliberale i Venstre og sosialt innstilte i KrF vil bli ­skuffet, sier han, og legger til:

– Det er ikke den siden av ­politikken sentrumspartiene prioriterer nå.

– De øker barnetrygden for ­første gang siden sent 90-tall?

– Det gjenstår å se om de innfrir, og det monner ikke mot de dype trendene med økende ulikhet, svarer Svensson.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også