Snåsamannen: Evangeliet har sprengkraft mot vår tids egoisme

Folk er mer opptatt av penger enn av verdier, mener Joralf Gjerstad. Han håper det norske folk vender tilbake til kirken og sprengkraften i det kristne evangeliet.

Reportasje

Dette intervjuet ble gjort i oktober 2019. Vi publiserer det på nytt i forbindelse med Joralf Gjerstads bortgang.

– De som skyver de svakeste til side, har ikke forstand på noen ting, sier Joralf Gjerstad – mest kjent som Snåsamannen.

Han er nå blitt 93 år og tar imot Vårt Land på det trivelige sykehjemmet i Snåsa. Han har selv ønsket å snakke med Vårt Land om sprengkraften i det kristne evangeliet.

Han mener nestekjærligheten og omsorg for de svake står helt sentralt i Bibelen. Gjerstad er bekymret for folket og landet han er så glad i. Han håper tiden er inne for en oppvåkning der den økende egoismen må vike for ansvar, omsorg og nestekjærlighet.

– Mange svake

– Egoismen tar overhånd i samfunnet. Penger og jordisk gods er blitt for viktig for mange av oss, på bekostning av de svake.

Selv har han levd et langt liv, og tatt imot mange mennesker som har søkt ham for å få hjelp med ulike problemer, sykdommer og vonde ting i livet.

– Det er mange svake blant oss. Vi har så liten evne til å hjelpe dem, hvis vi ikke har noen fordel av det selv, sier Gjerstad.

Han er opptatt av at dette enkle, men sterke budskapet må ut. Evangeliet viser helt konkret hvordan vi kan ta hånd om de svakeste og de som er nederst på rangstigen, mener han.

– Tenk på historien om hyrdene på marken. De var fattige, men de fikk invitasjon til å se Jesus. Få mennesker hadde aktet hyrdene nettopp fordi de var fattige. Dette er budskapet i Bibelen, sier han.

---

Snåsamannen

  • Joralf Gjerstad ble født på Snåsa i 1926.
  • Jobbet som klokker i Snåsa kirke.
  • Var varaordfører for Arbeiderpartiet på Snåsa.
  • Han sier selv at han spesielle evner, som også har gått i hans slekt.

---

Den funksjonshemmede

Gjerstad er også selvkritisk. Han forteller en historie som ga ham en vekker mange år tilbake.

Etter en lang dag der han hadde tatt imot mange mennesker som ønsket og trengte hans hjelp, kjente han seg sliten og hadde aller mest behov for å hvile. Han var glad for at han snart skulle trekke seg tilbake og lukke døren etter den siste som hadde oppsøkt ham for å få hjelp.

Men plutselig stoppet en bil på tunet. Ut kom det to kvinner med en mann mellom seg. Mannen hadde store funksjonshemninger. Gjerstad minnes at han tenkte at det ville bli tungt å ta imot den siste gjesten.

Men det lille følget kom rett inn i stua hans.

– Så steg den funksjonshemmede mannen fram. Han sa: «Jeg kommer ikke for at du skal helbrede meg, men for å si at du gjør mye godt for andre». Jeg svarte i min dumskap at «det gjør sikkert også du».

– Da svarte mannen: «Jeg gjør så godt jeg kan. Men det er mye jeg ikke får til. Derfor bruker jeg tiden til å be for det norske folk. Og jeg gjør det med glede».

– En av de største

Gjerstad blir stille et øyeblikk, som om han ser innover. Så fortsetter han:

– På tross av sine funksjonshemninger var mannen mest opptatt av andre. Det slo meg at jeg hadde vært så egoistisk da jeg så bilen hans komme. Jeg hadde tenkt mest på meg selv og hvor sliten jeg var, sier han ettertenksomt.

Gjerstad forteller at han ofte har tenkt på denne mannen i årene som har gått.

– Denne mannen er kanskje et av de største menneskene jeg har møtt, sier han stille.

Frykt for troen

Gjerstad mener mange mennesker i Norge frykter kristendommen og troen. Han tror mange kjenner seg uverdige for troen og mener at det er en viktig rolle for kirka å nå ut til alle dem.

– Mange ser seg selv som syndige. De mener de ikke kan tro, fordi de er så svake. Men alle kan be Fadervår. De fleste i folket kan ikke tenke seg landet vårt uten kirken og kristelig opplæring. Det vil bli katastrofe dersom det blir sånn. Da blir mennesket overlatt til seg selv, og egoismen får råde, sier han.

Gjerstad understreker at han gjennom hele sitt virke har vært opptatt av å stå plassert i den kristne tro.

– Jeg er så glad for at kong Harald vil bevare kirken og være en del av den, sier Gjerstad.

.

Politikken

Han er også bekymret for utviklingen i norsk politikk.

– Jeg håper folk blir mer opptatt av den åndelige dimensjonen ved valg. Jeg tenker ikke spesielt på KrF, men på alle partier, sier han.

Gjerstad har selv vært aktiv i politikken en årrekke, og var i sin tid varaordfører for Arbeiderpartiet. Dessuten er han opptatt av de som kommer hit som flyktninger.

– Stortinget må bli mer aktivt i å ta ansvar for å gi flyktningene et godt liv når de kommer til Norge, sier Gjerstad, og understreker nok en gang samfunnets ansvar for de aller svakeste.

Kritikk

Gjerstad er også opptatt av kritikk og hets som råder grunnen i mye av det offentlige ordskiftet.

– I høst har mange ordførere stilt til valg. Mange av dem blir møtt med mye kritikk. Det er noe som er feil. Det er mye egoisme i dette, sier Gjerstad.

Den landskjente Snåsamannen har også behov for å si noe om sitt virke gjennom mange år:

– Jeg er et vanlig menneske, som har uttalt meg etter min egen tanke. Men i tråd med det jeg mener om kristendommen. Det er det som alltid har vært meningen min, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje