Les alt for bare 10 kr!

Ruth (94) flyktet fra jødeforfølgelsene. Syv tiår senere får hun hjelp av tyske Svea (18)

94 år gamle Ruth Goldstein måtte flykte på dramatisk vis under 2. verdenskrig. I dag er Svea Raspini én av mange tyske ungdommer som reiser rundt og «soner» for tyske soldaters synder.

Publisert 03. oktober 2019

Vi er inne i et rom som de fleste ikke får se. Men kanskje har du sett huset på nyhetssendingene? I Bergstien i Oslo, utenfor synagogen, er det alltid sperringer og politiovervåkning. Og i nabohuset ligger et aldershjem som er det eneste av sitt slag i Norge. 

Inne har de gamle har tatt plass i hver sin lenestol. De hviler hodet bakover og lar lunsjen synke, mens Svea Raspini lar kjenningsmelodien til Titanic strømme ut i rommet fra pianoet. Så setter hun seg ved en av beboerne. De snakker sammen på hvert sitt språk, Raspini på tysk og Goldstein på jiddish, men forstår hverandre enkelt. 

Ruth Goldstein (94) var en av dem som på dramatisk vis måtte flykte under 2. verdenskrig. I dag, 77 år senere, bor hun på Jødisk bo og - og seniorsenter i Oslo, der 18-år gamle Raspini jobber. Hun er kommet fra Tyskland, på vegne av en organisasjon som har som mål å skape forsoning mellom det tyske folk og de som ble rammet av den tyske krigføringen.

For 60 år siden ble Aksjons Soningstegn Fredsarbeid etablert i Norge.

Soningstegn

Organisasjonen kalles gjerne bare ASF. Den ble startet med utgangspunkt i den evangeliske kirke, og samlet ungdom fra både øst og vest i det den gang delte Tyskland i felles innsats i forsoningens tjeneste.

Startskuddet gikk i Berlin i 1958, og høsten 1959 ankom en gruppe på 30 kvinner og menn, samt ett barn, Hinnøya i Nord-Norge.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også