Les alt for bare 10 kr!

Åpning med høytid og prakt – og et ønske om respekt

Flere konfliktsaker var fraværende i Kongens åpningstale for Stortinget. Stortingspresidenten oppfordret i sin tale politikerne til å vise hverandre respekt.

Publisert 02. oktober 2019

Etter et tre måneder langt avbrekk preget av valgkamp, personbeskyldninger og bompenger, var politikere i festskrud og hjemlige bunader i går samlet på høytidelig vis for å åpne det 164. storting.

Tradisjonen tro var hovedstadens paradegate pyntet med flagg og blomster, og soldater fra Garden og Forsvaret sto oppmarsjert langs kjøreruten fra Slottet til Stortinget.

Kong Harald leste opp den såkalte trontalen på vegne av regjeringen, et rundt formulert arbeidsprogram for det kommende stortingsåret. Talen var uten politiske overraskelser, og pekte i stor grad tilbake til Granavolden-erklæringen. Det er den regjeringen bygger arbeidet på.

Ansvar for å løse klimautfordringene

I trontalen ble det varslet at Norge «skal ta sin del av ansvaret for å løse klimautfordringene». Nye varmerekorder understreker i følge kongen alvoret.

– Regjeringen vil beholde et samfunn med små forskjeller og tillit mellom folk. Fattigdom og utenforskap skal bekjempes, het det blant annet.

Det ble også understreket at «de globale bærekraftsmålene er verdens og Norges veikart». Innvandringspolitikken skal være «restriktiv».

– Innvandring er en viktig årsak til økt fattigdom og økte forskjeller i det norske samfunnet. Regjeringen vil videreføre en restriktiv, rettssikker og ansvarlig innvandringspolitikk, sa kongen.

ANNONSE
Kong Harald var fulgt av dronning Sonja og kronprins Haakon i prosesjon etter den høytidelige åpningen av det 164. Storting. På hver side av følget står embetsmenn- og kvinner.
Statsminister Erna Solberg overrekker høytidelig trontalen til kong Harald.
ANNONSE

«Vi risikerer selv å bli til en fare for demokratiet»

Stortinget ble åpnet etter en valgkamp og noen påfølgende uker med krasse utfall regjeringspartier imellom. Og dagen før åpningen ble Venstres Abid Raja gjenvalgt som visepresident på Stortinget med 31 blanke stemmer. Frp-representanter ville markere misnøye.

I sin tale ved åpningen så stortingspresident Tone W. Trøen utover landets egne grenser og anså det urovekkende at demokratiske spilleregler mange steder under angrep ovenfra og nedenfra.

Men hun rettet også en liten advarsel til våre egne parlamentarikere og oppfordret til respekt for hverandre:

– Vi risikerer selv å bli til en fare for demokratiet hvis vi ikke klarer å vise både hverandre og de vi representerer at vårt politiske arbeid er preget av respekt, sa Trøen.

Årets mest høytidelige stund i Stortinget – og salen er fylt til vinduene bakerst. Stortingspresident Tone W. Trøen (midt i bildet) oppfordret i sin tale politikerkolleger til å opptre med respekt.
Statsminister Erna Solberg på vei opp den røde løperen, opp til den Vandrehallen utenfor stortingssalen.

Tenke på de unge

Den saken handler også om signalene man sender utover Stortingets egen sal, mener Trøen. Også barn og unge, som ikke har stemmerett, følger nøye med.

– De har brukt den kraften som ligger i retten til å heve stemmen – ja brøle - for det de brenner for. De og andre som dem skal også tas på alvor og behandles med respekt, enten vi deler deres syn eller ei. Det er jeg trygg på at vi også vil gjøre, sa hun.

ANNONSE
Bård Hoksrud (Frp) fotograferer familie og andre frammøtte i stortingssalen.
Helge André Njåstad (Frp) fotograferer familie og andre frammøtte i stortingssalen.
Ingalill Olsen (Ap) fotograferer familie og andre frammøtte i stortingssalen.
Biskop på galleriet: Møre-biskop Ingeborg Midttømme var i forsamlingen som overvar Stortingets høytidelige åpning.
Etter trontalen forlater kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon stortingssalen og fortsetter i prosesjon gjennom Vandrehallen og etterpå til ventende kongebil utenfor.
Bengt Rune Strifeldt (Frp) fotograferer familie og andre frammøtte i stortingssalen.
Torhild Bransdal (KrF) fotograferer familie og andre frammøtte i stortingssalen.
Ingunn Foss (Høyre) fotograferer familie og andre frammøtte i stortingssalen.

Les også