Les alt for bare 10 kr!

Han opplevde hjemlandet protestere mot jøder. Da skjønte han at han måtte velge

– Noe har skjedd i Polen, sier Stanislaw Krajewski. Professoren merker økende antisemittisme i hjemlandet.

Publisert 29. september 2019

– Det er skremmende tider, sier Stanislaw Krajewski.

Hatprat er det professoren i filosofi og matematikk merker mest. Det finnes overalt, særlig digitalt, og har blitt en del av dagligtalen.

– Det har til og med endret det politiske språket, også offisielt. Det er mange stygge beskrivelser. Ikke alt er anti-jødisk, men mye er det. Jeg er veldig bekymret.

Tre uker før parlamentsvalget i Polen er han mer bekymret enn på lenge. Det er pause i konferansen han deltar på, og han spiser yoghurt og drikker te på en kafé rett ved universitetet i Warszawa, der han jobber.
Krajewski beskriver det han kaller Polens to ansikter.

– Polens vennlige ansikt er tydelig, og jeg føler meg hjemme her. Men samtidig har det alltid vært et stygt ansikt, og det er mer synlig og aggressivt nå. Høyre-radikale politikere bruker det, og får støtte, sier han.

1968 var noe helt annet i Polen enn i resten av Europa

I Polen er 1968 forbundet med noe helt annet enn Paris-opprøret, hippietida eller Prahavåren og den påfølgende sovjetiske invasjonen.

I Polen er 1968 året for «den største antisemittiske kampanjen i Europa siden Det tredje rikets sammenbrudd» ifølge den polske historikeren, Feliks Tych.

Stanislaw Krajewski var 18 år. Foreldrene var ateister og kommunister, og hadde ikke lært ham jødiske ritualer eller tradisjoner. Året ble et vendepunkt, daværende Krajewski ble bevisst på sitt jødiske opphav.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også