Les alt for bare 10 kr!

Sorgen etter 22. juli har blitt banket inn i jern

Blomsterhavet utenfor Oslo domkirke har gjenoppstått. Smeder og pårørende har meisla ut sorgen etter 22. juli til tusen jernroser.

Publisert 27. september 2019

Det skal ha vært domprosten som la ned den første rosen på plassen utenfor Oslo domkirke. Dagene etter angrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya, vokste noen spredte blomsterhilsner til et hav av kondolanser, omtanke og sorg over de 77 menneskene terroristen drepte.

Kravet om et nasjonalt minnesmerke oppsto også relativt raskt etter angrepet. Åtte år seinere finnes det likevel bare et midlertidig minnesmerke i regjeringskvartalet. I 2017 valgte regjeringa å vrake det planlagte minnesmerket på Sørbråten i Hole kommune etter protester fra naboene. Planen om et minnesmerke på Utøyakaia er foreløpig ikke realisert.

Folkeprosjekt

Samtidig har et annet arbeid pågått i skyggen av den offentlige debatten: I smia på Bærums Verk har kunstneren Tobbe Malm jobba med et annet monument. Smedens ønske om å bruke håpløsheten etter 22. juli til å gi noe tilbake til samfunnet, har blitt til folkeprosjektet «Jernrosene».

15. august 2011 – knapt fire uker etter terrorangrepet – var han og kollega Tone Mørk Karlsrud på nordisk mesterskap i smiing i Odda, der de lanserte ideen for smed-kollegaer: Bli med å smi en rose i jern i solidaritet med ofrene og de etterlatte etter terrorangrepet. Gjennom en egen Facebook-gruppe ble smeder over hele verden oppfordra til å sende inn sine roser.
I oktober 2011 begynte rosene å komme med post til verkstedet i Bærums Verk. Til sammen har Malm mottatt tusen roser i jern, fra smeder fra over tjue ulike land. Ukraina, Nederland, Tyskland og USA har vært de største bidragsyterne.

Våren 2012 ble også overlevende og etterlatte gjennom Støttegruppa etter 22. juli invitert til å bidra med å smi sine egne roser. Det gjorde smia til et møtested, der mange kunne bearbeide sorgen og savnet gjennom å banke ut en rose fra metallet.

LES MER: Historien bak Jernrosene er viktigere enn selve verket

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også