Logg inn

Når ikke alt kan fikses

Håvard Aagesen er glad for at han unnslapp døden. Men han var ikke forberedt­ på et liv som verken syk eller frisk. Det er ikke ­samfunnet heller.

‘Vi pleide å dø.» Slik ­åpner Håvard Aagesen boka Ingenmannsland. For oss som ikke døde, som ikke lenger er syke, men heller ikke blir friske. Han skriver:

«Det er det store­ helseparadokset – at hvert eneste medisinske fremskritt i anstrengelsene for å redde liv øker antallet mennesker med store helseproblemer i etterkant av behandlingen. De siste femti årenes medisinske historie er beretningen om en fabelaktig triumf skapt i fellesskap av vitenskap, teknologi og det moderne velferdssamfunnet. Og vi har ikke peiling på hva det innebærer».

Han fylte 43 år sommeren i 2009. Den planlagte familieferien i Frankrike måtte gjennomføres uten ham. I stedet møtte han opp på Radiumhospitalet fem dager i uka til strålebehandling. Han fikk celle­gift én gang i uka. Da han utpå sommeren gikk sliten og glad ut dørene etter siste behandling, kjente han seg lettet og fri. Nå skulle han starte etappen tilbake til livet han hadde før, og kunne knapt vente

Ikke syk – ikke frisk

Dette er vår tredje i en rekke artikler i Vårt Land om lidelse. Serien inngår i vår serie Eksistens. 

Mange klarer aldri å gjenvinne sin helse etter en alvorlig sykdom – som kreft, men lærer seg å leve i grenselandet mellom å være syk og frisk. 

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også