Les alt for bare 10 kr!

Håkon Gullvåg for første gang i Oslo domkirke

Håkon Gullvåg har sett italienere falle på kne og korse seg når bildene hans bæres over gata på vei inn i kirken. Nå får hans bibelske syklus nytt liv i Oslo domkirke.

Publisert 27. september 2019

Fjorten år er gått siden Den bibelske syklus ble vist for første gang i Nidarosdomen. 

Hver gang bildene møter en ny katedral, opplever kunstneren at serien gjenskapes. 

Denne uka har Gullvåg arbeidet tidlig og seint i dagevis sammen med domkirkeprest Elisabeth Thorsen og kulturrådgiver Knut-Erik Tveit med å velge inn og ta bort blant de tyvetalls bildene som kan inngå i serien.

– Jeg skjønte fort at dette ble veldig annerledes. Vi måtte bruke mellomrommene og dermed lufta mellom tak, gulv og vegger, forteller Gullvåg.

Flagg i luft

Også i St. Magnuskatedralen på Orknøyene måtte maleriene henges på samme måte slik at de nærmest blir flagg.

– Henger de på veggen, forblir de bilder. Henger de i lufta, blir de som tekstiler. Det blir lettere og bildene påstår ikke å være en del av den permanent installerte utsmykningen. De er på besøk, sier Gullvåg.

Hugo Lous Mohr er et navn Gullvåg bare har vært nødt til å forholde seg til. 

Domkirkens innvendige tak er ett eneste stort maleri signert Mohr.

– Dette er ikke en utstilling som rykker inn og bruker kirken som galleri. Bildeserien går i dialog med kirkerommet og fortellingen som allerede er her. Noen bilder vil kanskje forstyrre litt, men meningen er at det skal forsterke og peke på det som er her fra før ved å svare på eller parafrasere de samme motivene. I Nidarosdomen fulgte jeg på samme måte programmet til Gabriel Kiellands glassmalerier og kunne peke på en bilderikdom som man nærmest hadde glemt å se på, sier maleren.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også