Les alt for bare 10 kr!

Urovekkende strømninger for styringspartiene. Vi har dykket ned i tallene

Arbeiderpartiets rødgrønne venner forsyner seg grovt av Støres parti. For Høyre er det ett spesielt parti som stjeler velgere.

Publisert 26. september 2019

Sp, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) rapper sammen nær 200.000 velgere og bidrar sterkt til å sende Ap ned til lave 20,8 prosent på septembergallupen Norstat har gjort for Vårt Land.

Også det andre «styringspartiet», Høyre, sliter. På stortingsmålingen ligger nå Høyre med 21,1 prosent, nær fire prosent under forrige valg.

Bakgrunnstallene i gallupen viser likevel drama på rødgrønn side i politikken. Selv om slike tall ikke er nøyaktige, angir de tydelige velgerstrømmer. Vårt Land har sett nærmere på dem.

Ap fikk i overkant av 800.000 stemmer ved forrige stortingsvalg og beregningene viser at over 190.000 av velgerne nå har opphold i Sp, SV, Rødt og MDG. Tendensene har vist seg over tid og er dermed ikke tilfeldige.

LES OGSÅ: Vårt Lands partimåling: Miljøpartier gjør byks

Slik henter de fra Ap

Men denne måneden er utslagene store:

• MDG vinner over 60.000 Ap-velgere – det er den største lekkasjen Ap har hatt til miljøpartiet hittil i år.

• Rødt har i lang tid beitet hos Ap. Denne gangen ville nær 40.000 Ap-velgere heller stemt på Rødt om det var stortingsvalg.

• Sps fangst i Ap har vært tema i store deler av valgkampen. Over de siste to årene har Aps tap vært stort – på denne målingen nær 50.000 velgere.

• SVs vekst skyldes i stor grad velgere som forlater Ap. Denne gang dreier det seg om nær 45.000.

Fra dagens regjeringspartier henter partiet nær 18.000 velgere – noe som justerer bildet litt.

BERIT AALBORG: «Dersom Ap fortsetter nedgangen kan de rødgrønne stå uten et tydelig lederparti»

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også