Logg inn

Erfaringens fall

På bilverkstedet 
erstattes gamle ferdigheter av ny ­teknologi. Aldri før har eldre hatt mer å lære av de yngre.

William Christiansen drar på seg hanskene. Den 17 år gamle lærlingen gjør seg klar til et inngrep i det åpne panseret foran ham, veiledet av ­sjefen Arild Jensen, som ikke er redd for å bli møkkete på henda.

– Eneste gang han ikke bruker hansker er når han går på do, sier Arild og flirer rått av lærlingen.

Selv bruker han dem aldri – «vi gamlekara bruker ikke hansker» – og han har mekket siden han var 12.

– For å få ut det spjeldet her, må du ha ut toppdekslet med dyser, og dysene er skrudd nedi her, og dem skal opp. Det ser ut som en klarinett, og da må du få alle klaffene opp, ikke sant?

Nye tider

Oppsal Bilservice & Oslo Bilelektriske ligger ikke på Oppsal, som man skulle tro, men på Ensjø. På folkemunne blir bydelen fortsatt kalt «Bilbyen» av mange, selv om mye av den gamle bilindustrien er i ferd med å presses ut av området på grunn av massiv boligbygging.

– I august ryker fire verksteder som har vært her i mange år, sier Arild.

Han startet verkstedet «med to skiftenøkler og en garasje» på Oppsal i 1987. Da jobbet han 16 ­timer i døgnet, sju dager i uka. I år fyller han 60, men selv om han har operert rygg og begge armer og har «et batteri i magan», mangler det ikke på ­arbeidslyst. Sommerferie blir det ikke i år heller, han nøyer seg med en måned i Asia hvert fjerde år. Nå driver­ han verkstedet med sju ansatte sammen med daglig ­leder Halvor Karlsen. De har leiekontrakt til 2060, og ingen planer om å flytte på seg.

– Jeg ender opp med rullatoren først, og så kommer Halvor etter. Da kan vi mimre om gamle dager, sier Arild til kompanjongen og flirer.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også