Les alt for bare 10 kr!

Ti år med Min kamp: – Selve synet på hva en roman kan være har endret seg

Knausgårds Min kamp endret det litterære landskapet. Men er det forfatterne som skriver mer virkelighetsorienterte bøker, eller er det vi som leter etter virkeligheten overalt?

Publisert 20. september 2019

Nøyaktig ti år er gått siden Karl Ove Knausgård lanserte første bind av seksbindsverket Min kamp. Siden har debatten om virkelighetslitteratur antakelig vært den største og viktigste litteraturdebatten – og rekken av ufrivillige romankarakterer har blitt lengre for hvert år.

– Bruken av autentiske navn, virkelige hendelser og levende mennesker har vært tydelige litterære grep de ti siste årene, sier Ingunn Økland.

Hun er hovedanmelder i Aftenposten, og har ved flere anledninger kritisert den virkelighetsnære litteraturens bruk av levende modeller. I kjølvannet av Vigdis Hjorths roman Arv og miljø skrev hun at «litteraturen er på villspor». Økland mener denne tendensen henger sammen med en reality-orientering i populærkulturen, hun kaller det en «bekjennelseskultur».

– Har de moralske grensene forskjøvet seg?

– Bevisstheten er blitt høyere hos både lesere, kritikere og forlagsredaktører. Det betyr ikke at alle har beveget seg i samme retning. Noen godtar mer, av prinsipielle grunner, andre godtar mindre etter å ha fått innsyn i omkostningene selvbiografisk litteratur kan ha for levende modeller.

– Ikke opptatt av moral

Ane Farsethås, kulturredaktør i Morgenbladet, er av en litt annen oppfatning.

– Jeg er ikke så opptatt av moral, men det er klart at det har skjedd endringer både i litteraturen, lesemåtene og hvilken plass etikken har. Hvis noen mener litteraturen har blitt mer umoralsk, som vel er påstanden i Øklands kritikk av Hjorth, så tenker ikke jeg at forfattere eller litteraturen er noe spesielt mer umoralsk enn før.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også