Les alt for bare 10 kr!

Jesidikvinnen Jihan måtte forlate barna sine i Syria

Jihan Qassem (18) fødte tre barn etter å ha blitt voldtatt av en IS-kriger. Nå har hun forlatt dem, fordi verken irakiske myndigheter eller jesidi-samfunnet aksepterer barnas identitet.

Publisert 18. september 2019

– Selvsagt kunne jeg ikke ta dem med meg hjem. De er barn av IS-krigere.

18 år gamle Jihan Qassem snakker om at hun forlot barna sine som en selvfølgelighet til AFP-journalisten Safin Hamed. Han møtte den unge kvinnen i utkanten av den jesidiske byen Baadre nord i Irak i sommer. Der fikk han hennes historie:

Jihan var bare 13 år gammel da hun ble bortført av IS. Som 15-åring ble hun tvangsgiftet til en tunisisk IS-kriger. Sammen fikk de tre barn. Så, i februar i år brøt terrororganisasjonen sammen. Jihan og mannen flyktet med barna fra IS' siste skanse, landsbyen Baghouz øst i Syria.

Men amerikanske styrker fikk nyss om at den unge jenta var jesidi. Sammen med sin to år gamle gutt, ett år gamle jente og babyen på fire måneder ble hun fraktet i sikkerhet, vekk fra mannen og vekk fra IS.

Les mer: Forsker Ingvill Thorson Plesner fra HL-senteret mener Norge bør erkjenne at det begås et folkemord mot jesidiene

Forlot barna 

Trygt framme på sitt nye tilfluktssted ble det postet bilder av henne på Facebook i et forsøk på å sette henne i kontakt med gjenlevende familie. Broren hennes fikk bildet av søsteren sin opp i nyhetsstrømmen. Han ville ha henne hjem. Men uten barna.

Etter dagevis med kvaler bestemte til slutt den unge moren seg for å forlate barna og reise tilbake til det hun omtalte som sin ekte familie.

– De var så små. De var knyttet til meg og jeg til dem, men de er barn av IS-krigere, mumlet hun til AFP-journalisten. 

Trebarnsmoren forteller at hun ikke har bilder av barna. Hun vil ikke huske dem.

– Den første dagen er tøff. Så, litt etter litt, glemmer vi dem, sier hun.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også