Les alt for bare 10 kr!

Her håndhilser ingen

Nervøst sjekkes disse krigs­flyktningene fra Kongo som kommer over grensa til ­Uganda: Bærer de ebola? En norsk kuvøse er ett av tiltakene mot den farlige smitten.

Publisert 15. september 2019

I det nordøstre hjørnet av Den demokratiske republikken Kongo har ebolaviruset nå herjet i over et år, godt hjulpet av mistillit og uro. Uroen har også utløst en bølge av flyktninger, som potensielt kan bære med seg smitten over grensa til Uganda. Maren E. Sæbø besøkte området. Her er hennes fortelling:

Det går mot ettermiddag, gjennom en enkel port kjører en hvit lastebil med ­emblemet til FNs høykommissær for f­lyktninger (UNHCR) på siden. Lastebilen ­kjører sakte over en gårdsplass til et område innrammet med ­oransje plaststrimler. Vi ­følger ­etter lastebilen, vasker ­hendene i klorvann én gang, og så to ­ganger. Går mot menneskene som ­kommer av lastebilen med bylter og barn.
Dette er dagens ankomster, et sted mellom åtti og hundre ­mennesker. Kongolesere som har tatt seg over Albertsjøen, som utgjør grensa mellom Den demokratiske republikken Kongo og Uganda, i kanoer og på ­flåter. Noen har blitt plukket opp av den ugandiske kystvakten, andre kom seg i land på egen hånd. Nå skal de registreres som flyktninger. Men først skal de undersøkes av ­helsepersonell. ­Flyktningene kommer rett ut av en ebola­epidemi, en såkalt «hot zone».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også