Les alt for bare 10 kr!

Den mystiske ålen

Verdas mest gåtefulle fisk døyr ut. ­Patrik Svensson skriv om kva ålen kan fortelje oss.

Publisert 06. september 2019

Tal viser at ålebestanden er redusert mellom 95 og 99 prosent sidan 1970-talet. Det er veldig, veldig alvorleg.

Patrik Svensson er i Oslo for å snakke om Åleevangeliet, som er årets boksensasjon. 

Kva handlar den om? Ål. Verdas mest gåtefulle fisk. Og det vesle vi veit om den, er truleg for lite. For no er ålen i ferd med å døy ut. Kva er det som har skjedd?

Sargassohavet

For å måle bestanden på ein art, må ein måle talet på kjønnsmodne individ der arten forplantar seg. Og det betyr at ein må rekne ut talet på ålar i Sargassohavet, ein del av Atlanterhavet, den einaste staden ålen forplantar seg. Og det er her det begynner å bli komplisert.

Svensson slår ut med armane.

– Det er aldri blitt sett ein ­einaste ål i Sargassohavet, så det lar seg ikkje gjere. Det ein gjer i staden for, er å sjå på kor mange ålar som kjem til Europa. Og det er det ein kraftig reduksjon sidan 1970-talet.


Ålens fiende

Det er mennesket som er problemet, seier Svensson.

– Klimaendringane er eit stort problem, for dei verker på havstraumane. Miljøgifter er eit stort problem ettersom ålen lev lenge og står høgt oppe i nærings­kjeda. Vasskraftverka er eit anna enormt problem. Ikkje minst i Sverige, der vi har bygd ut mykje vasskraft. ­Turbinane tek livet av mykje ål når ålane prøver å vandre ut i havet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også