Les alt for bare 10 kr!

«Hvis noen blir sinna på meg, blir jeg nesten glad»

Han er 33 år og veier 20 kilo. Nå vil han bli ordfører. I neste omgang ønsker han seg kjæreste og barn. «Jeg har jo så mye å gi», fastslår Torstein Lerhol.

Publisert 05. september 2019

1. november 2018: På en båre med påskriften «Mr. Awesome» løftes Torstein Lerhol opp trappa til andre etasje i kommunehuset i Vang i Valdres. Der plasseres han på enden av langbordet. Foran ham i hestesko sitter et samlet kommunestyre.

Torstein kan så vidt bevege én hånd. Lungekapasiteten er på 11 prosent. Han kan verken banke med en ordføreklubbe eller ta fram en saks og klippe snorer.

Men med sambygdingenes blikk på seg informerer han om at han stiller seg til disposisjon som deres neste ordfører. 

Bibelsk plot

Det betyr at den sittende ordføreren i Vang blir utfordret av en liggende motkandidat. I Ola Henmos nylig utgitte bok Hemningsløs: Historien om Torstein Lerhol, kan man lese om dette.

Og plottet er faktisk mer oppsiktsvekkende enn som så. De 1.600 menneskene i bygda som går til valg denne helgen, må bestemme seg om de har mest tro på lærer eller elev:

Torstein Lerhol, som stiller for Senterpartiet, prøver å vippe Arbeiderpartiets Vidar Eltun ut av stolen. Og Eltun var Lerhols første lærer på barneskolen.

– Det er nesten noe bibelsk over det, ler Torstein. Han omtaler Vidar som en dyktig og populær ordfører, en som vil det beste for kommunen.

– Så hvorfor skal folk velge deg?

– Fordi jeg kommer inn med en ny tankegang og har en annen kompetanse. I dag er jeg bedriftsleder og har ansvar for 800 ansatte. Jeg vet en del om hva som gir sunn kommuneøkonomi og hva som må til for å skape vekst og hindre nedleggelser. La meg si det sånn: Min visjon er at bygder som vår skal avlaste byene med noen innbyggere. Det vil gjøre det norske samfunnet mer bærekraftig, fastslår Senterpartiets mann.

Det plinger i telefonen hans:

– Se her, nå kom det inn en meningsmåling. Skal vi se: Det er 41,9 prosent til meg, 32,9 til Arbeiderpartiet, 14,9 til Miljøpartiet og 10,8 til Bygdelista. Dette ser lovende ut, gliser den liggende kandidaten.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også