Les alt for bare 10 kr!

På dette kartet er Jerusalem verdens midtpunkt

Noen historiske kart ga mening – sjekk trekløverkartet med Jerusalem som verdens midtpunkt. De mer presise var tømt for mening.

Publisert 03. september 2019

Karthistorien er en historie om hvordan verden er blitt sett, skapt og forstått. 

Når Nasjonalbiblioteket åpner et nytt kartsenter er det med en utstilling som særlig viser hvordan Norden er blitt kartlagt. Det eldste trykte Norden-kartet viser et område som var ukjent for kartmakerne selv. 

Polarsirkelen ble tidlig plassert som en yttergrense. For å få nyoppdaget land mot nord med på kartene måtte denne grensen sprenges.

– Nederlenderne som seilte langs norskekysten hadde fjernere mål, men kunnskapen de fikk underveis, la grunnlaget for stadig nye kart over landskapene de passerte, forteller Erling Sandmo, leder for Nasjonalbibliotekets kartsenter.

Bibelguide

Å innvie det nye kartsenteret er for ham også en gjenåpning på den store samtalen om hva verden egentlig er. For å illustrere hvor ulike oppfatninger av verden et kart kan uttrykke, starter vi ved et kart som er mettet av mening.

– Se her, sier han og er i gang foran en glassmonter.

Inni monteren er det et kart fra 1595 formet som et trekløver. Det er hentet fra en utgave av Heinrich Büntings Reiseruter i Den hellige skrift.

– Boka var en støtte ved bibellesningen og ga en innføringen i Bibelens geografi der den gamle verden deles i tre – Europa, Asia og Afrika. De bindes sammen av Jerusalem, forteller han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også