Les alt for bare 10 kr!

Verdien av et kilo liv

Tusen gram bacon - eller et individ med følelser og personlighet? Dyrene har fått høyere status, det utfordrer kristendommens syn på mennesket.

Publisert 30. august 2019

– Det var et helt annet syn på dyrs moralske verdi før i tiden. Da sto grisene i kjetting side om side. Nå kan de bevege seg fritt rundt i bingen. Den gang fikk grisene den maten de måtte få, mens vi nå er opptatt av at de skal kjenne seg mette og fornøyde, sier Maria Østerås.

På Lund Gård i Stange lever slaktegrisene sine fem måneder lange liv under tilsynelatende greie forhold. Nyfødte grisunger utforsker livet i bingene. En sterk, søtlig lukt river i neseborene.

Siden slutten av 1800-tallet har familien til ­Maria Østerås vært bønder på samme gård. Sammen med mannen Arne Elias har hun rundt 750 griser.


Moralsk kjøtt

I sommer utløste NRKs dokumentar Griseindustriens hemmeligheter sterke reaksjoner. I 2017 skrev samme mediehus en artikkel med bilder og video fra Mattilsynets befaringer, som viste fram sterkt kritikkverdige forhold hos grisebønder på Jæren.

Lovens minstekrav til dyrevelferd (se faktaboks) er én ting, men også moralske spørsmål trenger seg på. Hva er verdien til et dyreliv? Har dyrs moralske status endret seg over tid? Påvirker endringen i dyrs moralske status hva et menneskeliv er verdt?

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også