Les alt for bare 10 kr!

En Guds brobygger

Juha Huhtamäki tenkte seg i russisk kloster, men ble sendt til Oslo. I ham lever drømmen om å gjøre den ortodokse troen nordisk, selv om den for øyeblikket virker langt unna.

Publisert 30. august 2019

En guttunge er ute i skogen sammen med sin søster like ved huset der de bor på vestkysten av Finland. De leker og har det fint da han plutselig merker noe. Han kjenner at det bare er så godt å være der. Han begynner å gråte. Søsteren stopper opp og spør hva det er. Han svarer at det er så godt at han ikke vet om det er reelt eller en drøm.

Senere har fader Kliment, eller Juha Huhtamäki som er hans sivile navn, tenkt at det var en opplevelse av at Gud var på stedet.

– Jeg tror at nettopp det å føle Guds nærhet, tilstedeværelse og nåde så håndfast og så sterkt at den gir glede, og trøst i all slags søken, er noe jeg finner i den ortodokse kirken og tradisjonen.

En ny verden

Taket er høyt i leiligheten der den ortodokse presten bor på St. Hanshaugen i Oslo. Vinduet står åpent ut i bakgården. Kjøkkenet er strøkent som på en visning. Fader Kliment har nettopp kommet hjem fra forelesning i faget ortodoks kristendom på Universitetet. Han liker å høre hva som blir sagt og hva studentene er opptatt av. Nå gjør han klar gresk kaffe på en kaffemaskin. Han fikk den av en venn som sa at det måtte være minst ett sted i Oslo som serverte kaffen gresk.

– Vil du ha sukker? I Hellas må man nemlig si ved bestillingen om kaffen skal være med eller uten sukker.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også