Nå står KrFs sluttspurt mot dystre tall i kjernefylker

KrF-topper som Henrik Halleland gir jernet for å snu fjorårets rystelser til opptur i tunge blå kjernefylker. Da er også en åpen dør til Ap og de røde i Rogalands største by er blant grepene.

Reportasje

– Vi vil ikke låse noen dører for å gi KrF innflytelse, sier listetoppen i nye Stavanger, Henrik Halleland, hjemme på Finnøy, der KrF fikk hele 28 prosent ved forrige lokalvalg

Fra bedehusbastionen og KrF-kommunen er Halleland nå blitt partiets ordførerkandidat i nye Stavanger, der Finnøy inngår. For Halleland handler valgkampen ikke bare om innflytelse i oljebyen:

De må også redde stemmer for KrF nasjonalt, fortsatt i skadet tilstand etter retningsvalget i fjor høst. Også i blå Rogaland var det strid mellom røde og blå KrF-ere.

Vårt Land har sjekket valgtilstanden i fylket som forsyner KrF med over en sjettedel av alle velgerne på landsplan. Derfor er høstens lokalvalg der en avgjørende deletappe foran stortingsvalget om to år.
Da kan kampen mot sperregrensen – med stemmestyrken fra Rogaland – avgjøre fremtiden for KrF som relevant riksparti.

LES MER: KrF når ikke den største gruppen kristne

Lang nedtur

Gallupene for Rogaland er bedre enn på landsplan. Men også der har det vært nedtur siden 2015. Derfor opplever Halleland og andre lokale profiler tett med statsrådsbesøk om dagen.

– Målet er å vokse over hele landet. Men der hvor vi ligger høyt, er det større sjanse til å få ordførere og varaordførere. Derfor gjør vi det vi kan for å gi oppmerksomhet rundt kandidatene våre, forklarer KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mens han jakter velgere i gågata i Sandnes.

Han er på valgturne i tettbygde strøk av fylket der KrF er stor i lokal makt: De har fylkesordføreren, fire ordførere og ni varaordførere. Partiet sitter i posisjon i 18 av 26 kommuner. For landspartiet KrF er det svært viktig å holde stillingen og beholde disse viktige, lokale ambassadørene.

Gul makt i fare

Men ifølge galluptallene er mange av dem i fare: Selv om deltakelsen i Solberg-regjeringen er god musikk for mange velgere i vest, har ikke partiet fått noe løft etterpå:

På målingene før sommeren lå KrF på firetallet i Stavanger, der partiet fikk 6,7 prosent i 2015. I Sandnes lå partiet nær tre prosent under valgresultatet på 9,4 prosent. I viktige, folkerike kommuner på Jæren er det også langt lavere sifre enn de mellom 10 og 20 prosentene partiet fikk den gang.

Stort bedre er det ikke i Hordaland og Agder-fylkene:

• I Kristiansand viser begge de siste målingene et parti på 11-tallet – det var 15 prosent ved kommunevalget sist.

• I Hordaland er også oppslutningen laber flere steder. I folkerike Bergen er det ille: Der hadde KrF seks prosent i 2015. I august er partiet målt på både to-tallet, tre-tallet og fire-tallet.

---

KRF-KJERNEFYLKE

  • • På kommunebarometeret til nettstedet pollofpolls.no har KrF snittall på 3,9 prosent. Det er langt under de 5,4 partiet fikk ved lokalvalget i 2015.
  • • Anslagsvis 17-18 prosent av KrFs velgere på riksplan stammer fra Rogaland.
  • • Stavanger er største by og når også Finnøy og Rennesøy blir en del av kommunen etter nyttår har den rundt 140.000 innbyggere.
  • • Finnøy er et samfunn med 16 øyer – og KrF-bastion med 27,9 prosent sist. I flere av fylkets distriktskommuner sanker KrF gjerne over 20 prosent: Forsand 23,4 prosent, Bjerkreim 22,6 og Hå 20,0 (2015-tall).
  • • KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad besøkte Sola, Sandnes og Stavanger lørdag. Mandag denne uken var han i Haugesund og nord i Rogaland.

---

Røde Mímir på besøk

Henrik Halleland er en lokal nøkkelperson i valgdramaet. Han erkjenner at det er en stor jobb som må gjøres de under to ukene som er igjen til valget. Når han samtaler med Vårt Land over en kaffekopp ved kaien på Judaberg, forteller han at han fikk et litt uvant besøk for en tid tilbake:

Profiler i Stavanger Ap, SV – samt Rødts «kjendis» og ordførerkandidat Mímir Kristjánsson – dukket opp for å teste ut om KrF kunne tenke seg samarbeid.

For selv i motvind kan partiet få en nøkkelrolle: I Stavanger kan KrF sammen med den lokale bompengelisten komme på vippen i maktspillet mellom rødt og blått etter valget. De borgerlige kan miste makten for første gang på 20 år.

En lokal bonde bemerket at to ting hadde endret seg etter at KrF fikk landbruks-ministeren: At været var blitt bedre, og at det var lettere få kalv i kyrne

—   Henrik Halleland, KrF-ordfører på Finnøy og toppkandidat i Stavanger

Stenge dører?

Nei. Halleland smeller ikke døren igjen for slikt:

– For å få igjennom mest mulig KrF-politikk, så må vi ikke være redde for et samarbeid med Ap. Jeg klarer ikke se problemet i praktisk politikk lokalt. Vi må utnytte det å være et sentrumsparti. Politikk handler om å vinne frem.

– Det ergrer vel noen på grasrota?

– Ja, noen som har forhåndsstemt sier, «ja i år var det akkurat så vidt jeg stemte KrF». Det var viktig for meg å få sagt dette før valget. Velgerne må være forberedt.

Poenget er ikke å stenge dører for noe som helst. Om en bred løsning også inkluderer Rødt, så skal heller ikke det hindre deltakelse.

LES MER: KrF under sperregrensa – sjuende måned på rad

Den harde høsten 

I noen KrF-kretser kan budskapet nettopp fra ham virke nesten umulig: I Rogaland var Halleland var nemlig en av de lokale profilene på blå side under retningsstriden i fjor. I bedehuskommunen Finnøy var oppfatningen nokså tydelig.

– I Rogaland ble det jo klart flertall for dagens regjering. Men jeg var overrasket over hvor delt stemningen faktisk var. Noen konservative KrF-velgere sa at å samarbeide med Ap, kunne jo partiet gjøre. KrF er jo et sentrumsparti.

– Det var mer tidspunktet som var feil for mange. De følte de ikke hadde fått være med på prosessen, at KrF alt hadde valgt en kurs og at det ikke gikk an å tuppe ut en statsminister fordi et parti skulle gjøre et sidevalg, forklarer han.

Bollestad-lykke

Halleland og flere andre lokale KrF-profiler forklarer at de i det daglige sjelden merker at striden fortsetter. Dessuten er det lokalvalgkamp – regjeringsspørsmålet er jo ingen sak nå. Det motiverer at KrF har egne statsråder – i alle fall har landbruksområdene av Rogaland «sin egen» Olaug Bollestad på feltet.

– En lokal bonde bemerket at to ting hadde endret seg etter at KrF fikk landbruksministeren: At været var blitt bedre, og at det var lettere få kalv i kyrne. Altså: Det var blitt lettere få dem drektige, humrer Halleland.

Rød ble med

På gata i Sandnes står Trond Niemi og deler ut valgmateriell. Han sto på rød side i fjor høst og forteller han måtte ta en runde med seg selv etter at veivalget gikk stikk motsatt vei.

– Men jeg ble med på å lage lokalprogrammet og konkluderte med at det var saker og verdier jeg fortsatt ville jobbe for. Det motiverte meg, sier Niemi, tredjekandidat i kommunen.
Dessuten syntes han det var for ille «at alle som var på den andre siden» trakk seg. Egentlig er det opprivende fjoråret passert, også for Sandnes KrF. Der var det drama da det overraskende ble valgt et flertall røde delegater.

– I ettertid har vi ikke opplevd noen stor konflikt innad. Men noen ganger er jeg uenig med regjeringen vi sitter i. Derfor er det bra når eksempelvis Hans Fredrik Grøvan markerer en annen retning i flyktningpolitikken, sier Niemi før han tar kurven med småtomater til utdeling, en tilvekst til de tradisjonelle vaflene.

LES MER: KrF jobber for å beholde firepartiregjeringen

«Troppene samlet»

På Rogaland KrFs rommelige kontor i Stavanger holder fylkessekretær Olav Eggebø Aanonsen «stålkontroll» på maskineriet nå som valgkampen tetner seg til. I fjor høst sto de overfor lokale rivninger og uker med tøffe overskrifter da Rogaland KrF sendte nær bare blå delegater til landsmøtet.

– Hvordan oppleves etterdønningene av «uværet» i fjor høst?

– Det merker vi lite til. Da var det kamper på begge sider. Men etter at beslutningen var tatt, har vi klart å samle troppene. Vi var jo enige om politikken. Det vi var uenige om, var jo om hvor vi fikk mest igjen: På venstresiden eller høyresiden.

Statsrådkø

Aanonsen sørger for at de siste detaljene i partileder Ropstads turne kommer på plass. Handlenett i strie, proppet med KrF-materiell står klar til utrykning under markeringene fremover. Fylkeslaget har fått produsert egne godteposer.

For det er nærmest «kø» av statsråder og stortingspolitikere til kjernefylket Rogaland. Olaug Bollestad er der ofte. Statsråd Dag Inge Ulstein nylig.

– Vi har aldri opplevd dette slik som nå. Når de satser så tungt i fylkene, er det for å løfte de lokale kandidatene, slik at disse kan vinne stemmer, sier fylkessekretæren.

Dessuten er muligheten for en «selfie» sammen med en statsråd noe som gir fotfolk i partiet litt ekstra glød til å stå på i sluttspurten. Enten de var røde eller blå.

LES MER: Sommergave til KrF i gallup – over sperregrensa

«Styre fra Oslo»

I alle reisene ligger også nøkkelen hos sentrale strateger i KrF: Få hevet oppslutningen der KrF kan vinne usikre og tradisjonsvelgere i gamle, gode distrikter. Som Rogaland – og Hordaland denne uken.

Det er lokalt Ropstad og toppene gir jernet dagene som gjenstår før valget. Oppslag i lokalaviser og dagligsamtaler gir helt andre kanaler enn duellminuttene på TV.

Når KrF-lederen holder appell i gata i Sandnes og på torget foran kulturhuset i Stavanger er det mest gulkledde KrF-ere som hører på. Ropstad snakker om «å løfte kristne verdier» og faren for populistiske strømninger og at alt bare er «meg og mitt».

– Og vi må styrke familien – ikke styre den fra Oslo, smeller det kontant fra KrF-lederen.
Da nikker kjernefolket i vest tilfreds.

I ettertid har vi ikke opplevd noen stor konflikt innad

—   Trond Niemi, valgkampmedarbeider KrF om veivalget i høst

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje