Les alt for bare 10 kr!

De som drar og de som blir igjen

Til tross for Donald Trumps innvandringsfiendtlige politikk har migrasjonen fra Mellom-Amerika økt. De fleste kommer fra Guatemala. Catarina Gómez fikk sin åtte år gamle sønn hjem i en kiste.

Publisert 23. august 2019

Blant de disige fjellene i det vestre Guatemala ligger det lille samfunnet Yalambojoch. Om morgenen blander duftene av vedfyring og fuktig jord seg blant de spredte husene. Om kvelden, når musikken fra kirken har stilnet, er mørket så tett at de hullete grusveiene blir ufremkommelige uten håndlykt.

Yalambojoch er sjelden i nyhetene. Men i begynnelsen av 2019 ble internasjonale medier fylt med bilder av en mor i landsbyen som tok imot en liten likkiste fra USA.

I desember hadde hennes gjeldstyngede ektemann reist mot USA på jakt etter jobb. Han tok med seg deres åtte år gamle sønn Felipe Gómez. Ti dager senere, etter å ha krysset grensen til Texas og blitt tatt i amerikansk forvaring, ble en influensasyk Felipe innlagt på sykehus i New Mexico. Han døde på julaften. Ifølge rapporter hadde han først blitt feildiagnostisert som forkjølet.

Tre måneder etter Felipes død tok onkelen Andrés, som bodde i huset ved siden av, den samme reisen sammen med sin egen sønn. Kort tid senere reiste ytterligere to av sønnene til onkelen, 25 år gamle Mateo og den fire år gamle broren.  

Mateo kom tilbake. Han fortalte om tiden i amerikansk forvaring, hvor han fikk klorsmakende vann som gav ham feber og diaré. Han fortalte at han ikke hadde fått ta farvel med lillebroren, som ble etterlatt da Mateo ble deportert.

Snart foretok enda en av brødrene hans samme reise. Og så en til. I løpet av et år har en fjerdedel av de rundt 1400 innbyggerne i Yalambojoch forsvunnet til USA.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også