Logg inn

Skapt til 
å være ute

Å falle på kne ved en bekk. Å møte blikket til en grevling. Å stå på et isflak. Slik beskriver naturelskende nordmenn lykken.

Han går, han sykler, han padler, løper og klatrer. Lars Verket (48) tilbringer tre-fire timer i naturen hver eneste dag.

Slik har det ikke alltid vært.

– Da jeg var yngre, var kroppen min bare et stativ for hodet. Jeg brukte hodet hardt, mens kroppen ble neglisjert. Det gikk en stund, men så kom smellen: Jeg ble utmattet og deprimert.

Etter ett års sykemelding kom vendepunktet for Kristiansands-mannen. Han begynte å gå turer i skogen. Hørte bekken renne, full av smeltevann.

– Jeg falt på kne. Sansene ble overveldet. Det å se hvordan naturen regenererte seg, ga meg håp. Håp om at jeg kunne oppleve det samme. Jeg begynte å gå mer og mer. Det lettet trykket i hodet. Når jeg beveget meg i naturen, skapte det bevegelse inni meg. Og jeg oppdaget at når jeg fikk utsikt, fikk jeg innsikt på kjøpet, forklarer Lars Verket, som nå jobber som friluftsveileder og «livsstyrketrener» ved Sørlandets Rehabiliteringssenter.

Lykke og natur

I den sjette artikkelen i Vårt Lands serie om lykke ser vi på hvordan naturopplevelser påvirker livskvalitet. 

Ifølge Statistisk Sentralbyrå driver ni av ti nordmenn friluftsliv hver uke. 

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.

Les også