Logg inn

Hva er da et menneske?

Tanken om at alle ­mennesker er like mye verdt, er et resultat av ­årtusener med forhandling.

– Slå meg, kommanderer Sophie (5).

– På liksom? spør Jessica (5).

– Ja, på liksom. Så kan mamma trøste.

Jessica dasker Sophie prøvende og Nadira (4), mor for anledningen, rykker inn for å rydde opp i søskenfeiden.

Ronja (4), som er liksomfamiliens minste, har lagt seg ned på gulvet. Hun spreller med armer og bein og skriker som en baby.

Bolten, en avdeling ved barnehagen Espira Hausmannsgate, har i dag lagt sosialiseringen av en liten flokk ferske samfunnsmedlemmer til en lekeplass like over kanten på unnarennet i Holmenkollen. Fire smårollinger utfolder seg i fri rollelek i en hytte i skogen. Parkdresser og vinterklær er ryddet bort for sommeren. Det er tid for lette stoffer og lyse farger, delvis dekket av de sedvanlige, gule refleksvestene som signaliserer barnehage på tur.

Om lag 60.000 små aktører fødes årlig inn i det norske samfunnet. Etter et års tid overleveres de aller fleste av dem til den første av en rekke institusjoner som skal innprente verdiene som gjør oss til velfungerende deler av samfunnskroppen.

I tidligere tider vokste vi opp til å bli mer eller mindre lydige borgere i storfamilien og lokalsamfunn. Vi passet på hverandre, kvesset oss på hverandre – med mor og far, tanter, onkler og naboer som moralens voktere og rettesnorer. I dag begynner bevisstgjøringen av menneskeverd i barnehagen: Ideen om at vi skal og bør behandle hverandre likt.

Menneskeverd

Uttrykket menneskeverd – Dignitas humanus – ble brukt for første gang under tidlig renessansehumanisme.

Innen rettsteori er begrepet brukt om ideen om at alle mennesker har bestemte grunnrettigheter.

I FNs erklæring om universelle menneskerettig­heter fra 1948, omtales alle mennesker som unike og med et «iboende» verd. Det betyr at menneskeverdet ikke ­begrunnes utenfra. Verdet er ikke tildelt av ytre politiske krefter, og det begrunnes heller ikke religiøst.

Skapelsesberetningen i Bibelen gir mennesket en spesiell posisjon. Mennesket er laget i Guds bilde og skal råde over resten av jorden.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.

Les også