Logg inn

Den nye slaveri-kampen

Å avskaffe menneskehandel er blitt konservative kristnes kampsak nummer én. I USA utgjør radikale feminister og evangelikale en uvanlig allianse. Hva skjer?

Norsk utenrikspolitisk institutt i midten av mars: Den amerikanske forskeren Jennifer Lobasz står på talerstolen. Det annonserte temaet er en «usannsynlig allianse mellom radikal feminisme og evangeliske kristne».

Hva kan disse to uforenelige frontene i amerikansk debatt samles om? Egentlig ingen ting. ­Likevel har de funnet sammen, forteller Lobaz – i et engasjement som handler om kjønn og makt: Det «nye» slaveriet.

Det er kommet til Norge også. Mens eldre pinsevenner engasjerer seg i virksomheten til Evangeliesenteret, har de nye trendy pinsemenighetene funnet sin sak i kampen mot menneskehandel. Til helgen arrangerer en av de mest toneangivende av dem, Saltkirken i Bergen, aksjonen «For freedom­», mot menneskehandel. Med konserter, panelsamtaler og fundraiserløp rundt Lille Lungegårdsvann vil de dele engasjementet med bergensere flest. Og samle inn penger.

Åpnet øynene 

– Det begynte for 20 år siden, forteller Jennifer Lobasz de blazerkledde NUPI-forskerne. Fram til da hadde barn i amerikanske skoler lært at slaveriet var avskaffet en gang på 1800-tallet. De eneste som var opptatt av moderne trafficking, var ­feministene.

Amerikanske Jennifer Lobasz klarer ikke å forklare hvordan radikale feminister og evangelikale kristne kan finne sammen i kampen mot menneskehandel. Foto: Erlend Berge

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.

Les også