Logg inn

Speilbilde snudde livskursen

Bente Johnsrud stod alene foran et stort speil, da hun plutselig så seg selv stående i sideskipet i Domkirken i Oslo.

I 17 år har hun vært festivaldirektør og kunstnerisk leder for Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, som startet i går. Ideen til festivalen, som i år har 942 utøvere fra 25 land, fikk hun en mars-dag i 2000.

– Jeg gikk på ski i Jotunheimen sammen med familien min, da jeg sa til mannen min at jeg hadde lyst til å lage en festival med kirkemusikk i Oslo. Han ble nok ikke så overrasket. Sju år tidligere hadde jeg, stikk i strid med det jeg hadde utdannet meg til og tenkt å bli, blitt leder for Oslo Domkor. Mannen min hadde nok sett hvor mye kirkemusikk betydde for meg.

Uvirkelig opplevelse

Bente Johnsruds gode venn, og daværende biskop i Oslo, Gunnar Stålsett var straks med på notene da hun la frem planene for ham. Da Stålsett fikk milliardæren Stein Erik Hagen til å bidra med de nødvendige millionene i startkapital, var ikke Johnsrud sen med å samle et knippe dyktige styremedlemmer som kjapt ble smittet av entusiasmen hennes.

– Var Kirkemusikkfestivalen et kall?

– Nei, det tror jeg ikke at jeg kan si – snarere et ønske om å bidra med noe godt. Jeg så et behov, og grublet lenge over om jeg kunne klare det, og jeg koblet det ikke da til hva som hadde skjedd tidligere i livet mitt. Men i ettertid har jeg ofte undret meg på hvorfor jeg med så stor overbevisning satte i gang alt dette, sier hun ettertenksom.

For at vi bedre skal skjønne det siste, forteller hun om en merkelig hendelse i London for omlag 25 år siden. Foran speilet i boligen til noen venner, opplevde hun noe som var så spesielt, og så utypisk henne, at hun har vært i tvil om hun skulle dele det med offentligheten.

– For meg, som er nokså realistisk, skal det strengt tatt ikke være mulig og oppleve noe så overnaturlig. Men det gjorde jeg, altså: Jeg så jeg meg selv stående i sideskipet Domkirken, mens jeg var i London. Det var uvirkelig, jeg hadde ikke vært ofte i Domkirken på den tiden, og hadde ingen tilknytning til den.  

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.

Les også

Idé

Det smale handlingsrommet

Nye byggeforskrifter er uttrykk 
for en samfunnsmessig 
omprioritering av verdier, 
mener professor i arkitektur.
 Omsorg for individet er 
erstattet med «fleksibilitet».
VALG I FRANKRIKE

Oversette katolikker uventet maktfaktor

SEKULÆRT LAND I Frankrike har porten mellom kirke og stat vært låst med hengelås. Men nå er religion valgkamptema.
LIKHETSKIRKEN

Skåret­ over samme lest

BISPEVALG Har du også lurt på hvorfor ­bispekandidatene i Nidaros er så like? – Det er blitt vanskeligere å ha ­avvikende syn innenfor Den norske­ kirke, mener MF-rektor Vidar L. ­Haanes.
#Islamicart

Jakter på guddommelige mønstre

«Islamsk kunst» var de vestlige kunsthistorikernes påfunn. I dag tar unge, muslimske kunstnere det i egne hender.

Koranens norgeshistorie

Ideer Mens muslimenes hellige bok har havnet i sentrum for norsk samfunnsdebatt, er sporene i norsk kulturhistorie forsvinnende små.
KIRKELIG HEALING

I lære hos en mester

NYÅNDELIGHET Det er fremdeles varme i Snåsamannen Joralf Gjerstads (90) hender. Et tjuetalls prester fikk audiens. De vil ta helbredelses-arven hans videre.