Logg inn

Kartet og terrenget

Israelske vernepliktige uttrykker forakt for bosetterne de er satt til å passe på. Nå har soldatenes etterpåklokskap blitt teater og bok.

– Israel-Palestina-konflikten blir så abstrakt. Du kan få gnagsår i ørene av alle disse resolusjonene og rapportene og grensene og kartene. Folk lever ikke i en rapport eller et kart, sier Finn Iunker.

Iunker, som er en av våre mest spilte samtidsdramatikere og stipendiat ved Teaterhøgskolen, fikk lov til å redigere tekstutdrag fra boka Our Harsh Logic fra 2012, utgitt av den israelske menneskerettighetsgruppa Breaking the Silence. Der fant han unge menn og kvinner som under et lag av militaristisk
retorikk skjulte en ambivalens til egne handlinger. Iunker tok for seg de detaljerte fortellingene fra de israelske soldatene og laget korttekster av dem.

– Da jeg arbeidet med tekstene, ble liksom soldatene mer og mer usikre på sine egne handlinger, og det kom til syne en slags vaklevoren menneskelighet i alt det grusomme.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.

Les også